Brianov život

Majstorsko djelo britanske komedije

By ZardWi

Brianov život je film komičarske grupe Monty Python iz 1979. Režirao ga je Terry Jones, a glavnu ulogu igra Graham Chapman. Chapman glumi Briana.
Python je u Brianovom životu stvorio ono što je John Cleese nazvao “naše remek-djelo”. Kao djelo, on je najimpresivniji od tri dugometražna Pythonova filma. Scene ostaju epizodne, ali postoji mnogo skladnija pripovijest nego u ranijem Svetom gralu. Likovi (otprilike jedan ili dva lika) stekli su neko suptilno sjećanje, što je rijetko u komedijama. Lik Briana doista me je zanimao (iako je i njegova smrt izuzetno smiješna, uzbudljiva i jedan od zaista ikoničnih trenutaka u britanskom kinu).

Radnja je prilično poznata. Brian je rođen istodobno s Isusom s kojim vodi svojevrsni paralelni život. Omogućujući timu da satirizira sve, od vjerskog zanosa do političkih stranaka. To se postiže spajanjem povijesne situacije s modernijim stavovima; stoga imamo revolucionarnog Stana koji želi biti Loretta i imati pravo na bebe, starca koji ne može razumjeti zašto su ga kamenovali kako bi rekao jednostavno “taj komadić mulja je bio dovoljno dobar za Jehovu!”. Pantomimske žene spremne za kamenovanje (nisam siguran da u Pythonu postoje prave žene, što je vjerojatno najveći nedostatak) i mala količina zaštitnog znaka Python nadrealizam (svemirski brod, “prorok” ). Ukratko, ponešto za svakoga – no neki bi mogli ostati uvrijeđeni.

Mnogo se pozornosti posvetilo je li Brianov život bogohuljenje. Pythoni tvrde da nije, a ja smatram da će gledatelj to sam procijeniti. Čini se da je središnja poruka filma; biti na pravom mjestu u pravo vrijeme i čak čovjek zvan Brian može postati Bog. Gotovo zadnji redak je iz Eric Idlea; “ti dolaziš iz ničega i vraćaš se u ništa” što ne sugerira da je čovjek na gori na početku božanstvo, bez obzira na to govori li smisleno ili ne.

Ono što je najvažnije, Brianov Život je osvježavajuće satiričan. U Pythonu je to uvijek bilo jedan element. Valjda je Brianov život privukao pažnju jer satira nikad prije nije bila toliko podebljana ili očita. Ovo je također ono što film čini tako nevjerojatno smiješan film za gledanje. Rowan Atkinson jednom je rekao bio bih jako iznenađen ako Python ne bi očekivao španjolsku inkviziciju.

Neka vas ne obeshrabri recenzija. Ako vaša vjera nije preslaba za preživljavanje Pythonovog nježnog humanizma, pružite priliku Brianu film će vam se svidjeti. Za kraj jedna pozitivna poruka.Ocjena 8.25/10

Prošlotjedni Blast from the past “Dune”.

ZardWi

A man who is believed to have magical powers and who uses them to harm or help other people. Širok opus TV serija & Filmova. Nakon što filmovi postanu prekratki nastupaju serije.

Napiši komentar