“Dark Passage”

“Dark Passage” je film noir triler iz 1947. godine, prati odbjeglog zatvorenika Vincenta Parryja koji pokušava dokazati svoju nevinost.

Specifičnost ovog filma po kojoj je i poznat je ta da je prvih 37 minuta filma snimljeno iz prvog lica, kadrovi su kao iz neke video igre. Takav način snimanja stavlja publiku u cipele glavnog lika i omogućuje gledatelju da se poistovjeti s istim. To mi se svidjelo jer je radnja idealna za takav prikaz, netom odbjegli zatvorenik koji ne smije biti viđen dok rješava misteriju oko ubojstva svoje žene. Redatelj je lijepo iskoristio priču jer Vincenta ne vidimo sve dok ne prođe kroz operaciju lica, tada se kamera vraća na “normalnu” perspektivu.


Kao i kod svakog film noira, okosnica oko koje se film gradi je misterija ubojstva. Slabost te misterije je moja najveća zamjerka ovom filmu, prisutno je premalo likova, zapleta, obrata, neizvjesnosti. Tu moramo uzeti u obzir da je moderni gledatelj, za razliku od onog iz 1947., već pogledao svakakve vrste misterija s raznim premisama i razvojima radnje te plot twistovima. Dakle, što se tiče radnje film nije položio test vremena, ali uzevši u obzir godinu izlaska možemo razumjeti razlog za to.
S druge strane, “The Maltese Falcon”, film koji me uveo u film noir je još stariji, a s puno profinjenijom misterijom tako da se moglo i tada napraviti djelo čija će radnja izdržati test vremena.

Humphrey Bogart kao Vincent Parry odlično je odradio svoju ulogu i potvrdio da je zasluženo najveća zvijezda tog doba. Ono što mi se posebno svidjelo je Lauren Bacall u ulozi fatalne žene Irene Jansen, njen lik nije tipični femme fatale, ona stvarno ima najbolje namjere u odnosu prema glavnom liku, ali i dalje ima neke karakteristike kao što su zavođenje, sposobnost, odlučnost. Svidjela mi se ta varijacija na temu fatalne žene, a Lauren je to vjerodostojno prenijela na sami film, sve pohvale za ulogu.

Dark Passage (film) - Wikiwand

“Dark Passage” je idealan film za opušteno nedjeljno popodne, pogledajte ga kao odmor i bez velikih očekivanja, no nemojte prema ovom filmu suditi o cijelom žanru film noira jer svakako ima boljih predstavnika.Ocjena 7 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar