“Double Indemnity”

“Double Indemnity” je film noir krimi drama iz 1944. godine koja prati predstavnika osiguranja Waltera Neffa dok se upušta u spletku zajedno sa zavodljivom Phyllis Dietrichson.

Kao i svaki film noir, ovaj film prožet je misterijom vezanom uz zločin, ali za razliku od većine misterija, gledatelj zna tko su počinitelji te na koji način je zločin počinjen. Pošto su upravo ti likovi (počinitelji) u glavnom fokusu, prirodno je da je naglasak priče na njihovim reakcijama i ponašanju prije i nakon samog zločina a ne na tome tko je i kako počinio nedjelo. Ovakav koncept misterije mi inače nije omiljen, ali u ovom filmu je dobro odrađen, Walter i Phyllis su kvalitetno napisani likovi koji svojim akcijama drastično utječu na radnju cijele priče, a ugodno me iznenadio i pokoji neočekivani obrat radnje.

Još jedan zanimljiv lik je Barton Keyes, Walterov šef, on je u ovoj priči detektiv, pokušava rasplesti zamršeni slučaj. Interesantno je promatrati njegov način razmišljanja kada znate pojedinosti o slučaju.

Ovo mi je prvi film noir bez Humphrey Bogarta u glavnoj ulozi, morao sam se malo naviknuti, ali Fred MacMurray kao Walter ostavio je odličan dojam i zadovoljio visoke standarde koje je postavio Bogart. Barbara Stanwyck je bila fenomenalna u ulozi Phyllis, ima ono nešto da vjerodostojno uprizori femme fatale.

Segment u kojemu “Double Indemnity” nije položio test vremena svakako je tempo. Film je na trenutke djelovao prespor, dosadnjikav zbog scena koje ne pomiču ili slabo utječu na priču. S obzirom na godinu izlaska to je razumljivo, ali promatrano kroz zahtjeve modernog gledatelja, ispod razine.

History & Film: Lust & Greed - Double Indemnity - Historical Novel ...

Za kraj, ako volite žanr, svakako bih preporučio ovaj film za ugodno nedjeljno popodne, ali ako tek želite dati priliku film noiru, smatram da je “The Maltese Falcon” sigurniji odabir.Ocjena 7.75 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar