“Dune”

“Dune” je akcijski sci-fi film iz 1984. snimljen prema istoimenoj knjizi Franka Herberta koja je neizostavno štivo svakog sci-fi ljubitelja.

Vrijeme radnje je 10 000 i neka godina, ljudi su otkrili putovanje “savijanjem” svemira i naselili mnoge planete. Glavni materijal za putovanje je začin melange koji se iskapa na samo jednom planetu, Arrakisu.

Moram odmah reći kako film, što se radnje tiče, izgleda nestrukturirano. Uzrok tome je pokušaj pojednostavljivanja kompleksne knjige i njenog “worldbuildinga”. Zamislite da netko ide snimati film o GoT-u i snimi samo dio o Jon Snowu. Ta usporedba je pretjerana, ali dobro dočarava problem ovog filma. Kada se nabacaju scene od desetak sekundi koje bi trebale prikazati radnju pedesetak stranica knjige, dobijemo neinteresantan bućkuriš od filma. Imam osjećaj da je redatelj David Lynch imao prevelik prioritet prikazati glavne “plot pointove” knjige pa je zanemario ono što se događa između toga i zbog čega ti glavni događaji imaju važnost i težinu.

Max von Sydow - Photo 12 - Pictures - CBS News

Priča filma je zanimljiva, dvije velike kuće, Atreidesi i Harkonneni bore se za Arrakis. Glavni lik je Paul Atreides, sin vojvode Leta. Film se previše fokusirao na Paula, razumijem da je njegova priča glavna, ali on je praktički sporedan lik do polovice knjige, u filmu je odmah u prvom planu. Radi tog pojednostavljenja raznovrsni sporedni likovi koje upoznajemo nažalost nemaju dubinu. Na primjer, barun Vladimir Harkonnen prikazan je kao luđak koji odluke donosi impulzivno, a trebao bi biti ekstravagantan, pomalo lud, ali mudar vladar s promišljenim planovima.

Gluma je solidna, posebno bih pohvalio kasting. Glumci su dostojno predstavili svoje likove iz knjige, tome su pomogli i sjajni kostimi. Interesantno je da rock zvijezda Sting ima zapaženu ulogu kao Feyd Rautha.
Zanimalo me kako će film prenijeti brojne unutarnje monologe knjige koji su opširni, psihološki motivirani i pomalo dosadni. Odradio ih je jako loše, scenama prikaza likova i “voiceoverom” njihovih misli, to izgleda kao knjiga na ekranu. Trebalo je imati povjerenja u glumce i dati im odgovornost da pokušaju glumom dočarati unutarnje misli likova.

Dune Blu-ray Release Date April 10, 2008 (France)

“Dune” vizualno ne izgleda loše, dijelovi u kojima nema efekata dobro su uspjeli dočarati svijet Dine, niti u jednom trenutku nemate osjećaj da je film sniman na Zemlji. Međutim, zahtjevniji efekti jednostavno nisu bili izvedivi u to doba pa smo dobili par negledljivih scena.


U zaključku, “Dune” nije uspio povezati radnju i vjerno prenijeti politiku, povijest, ekologiju, svu priču iz knjige.
Film ni približno nije ostvario sav potencijal, od ovogodišnje nove adaptacije očekujem puno više. Nadam se da će učiti iz grešaka svog prethodnika i da ćemo dobiti remek djelo.Ocjena 6 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar