La Dolce Vita “Slatki život”

Fellinijev prikaz dosade šezdesetih prisutan je u sadašnjosti, naše društvo opijeno trivijalnostima, odvraćanjem pažnje te besmislenim slavnim osobama.
La Dolce Vita by ZardWi

Nijedan film nikad nije imao tako ironičan naslov kao La Dolce Vita (“Slatki život”). U filmu koji je stekao njegov međunarodni ugled talijanski filmaš prikazuje drugu stranu “ljubaznog života”. Umjesto toga, otkriva svoju domovinu kao plitku, praznu i okrutnu. Ne prikazuje samo Italiju, već cijelu eru 1960-ih, što je početak naše vlastite ere, a sve što pokazuje još je uvijek relevantno.

Priča se u osnovi sastoji od reportera po imenu Marcello Rubini (Marcello Mastroianni) koji se kreće ulicama Rima tijekom sedam dana prepunih hedonizma te se susreće s nizom događaja. Njegova djevojka se predozira, nailazi na nasljednicu, filmsku zvijezdu. Svaka scena je serija epizoda, u noćnim klubovima, na zabavama, u restoranima.

Anouk Aimee (center) and Marcello Mastrioanni (right) in La Dolce ...

Film La Dolce Vita je izgrađen na slikama i simbolizmu. Leteća scena Krista prikazuje drugi Kristov dolazak. Krist leti nad svojim “vječnim” gradom i što nalazi? U Via Venetu pronalazi paparazze s bogatim besmislenim ljudima, pronalazi dvoje djece pretvarajući se da vide Djevicu Mariju i prekrasnu ženu u pripijenoj haljini koja se penje stubama kupole svetog Petra, noseći kardinalov šešir. Odjeća ima važnu ulogu u karakterizaciji likova te se kostimima pokušava bolje dočarati njihova osobnost. Slike La Dolce Vita ostaju vam u glavi dugo nakon što ste ih vidjeli.

Ovaj je film označavao početak 1960-ih. Osim svog zadirkivanja u katolicizam, pokazivao je otvoreno gay likove. Bio je to početak modernog doba koje je još prisutno. To je svijet trivijalnosti, diverzija i besmislenih slavnih osoba. Velika riba koja završava na plaži točno na kraju filma svojim ogromnim praznim očima bi mogla biti metafora modernog života, velika, otečena i besmislena.

Jedini ljudi koji izgleda pošteno rade su policija i prekrasna mlada djevojka koja vodi restoran pored plaže i njezin, mali brat koji postavlja tanjure na stolove.

La Dolce Vita su mnogi mrzili na prvoj projekciji u Milanu. Vatikan je mrzio film i on je bio zabranjen u nekoliko katoličkih zemalja. Ipak u inozemstvu je odmah dočekan kao remek-djelo.

Ocjena: 8/10
Prošlotjednu recenziju Braća Blues možete pročitati na linku!
ZardWi

ZardWi

A man who is believed to have magical powers and who uses them to harm or help other people. Širok opus TV serija & Filmova. Nakon što filmovi postanu prekratki nastupaju serije.

Napiši komentar