“North by Northwest”

Remek djelo jednog od najvećih redatelja svih vremena, Alfreda Hitchcocka

by Debonair

Radnja filma se odvija oko Roger Thornhilla, direktora za oglašavanje na poznatom Madison Avenue. On ne svojom krivicom biva zamijenjen za špijuna. U trenutku mu je promijenjen život i jedina osoba kojoj može vjerovati je on sam.

Svi već odavno znamo kakav je genije Alfred Hitchcock. U ovom filmu je to i dokazao. Inače film je snimljen 1959. godine kada je on kao redatelj bio na vrhuncu karijere i kada je svako malo pravio svjetske klasike.
“North by Northwest” je jedan od njegovih značajnijih filmova. Hitchcock, poznatiji kao “majstor neizvjesnosti” to u ovom filmu i dokazuje. Od početka filma ste zaintrigirani pričom i sjedite na rubu stolice iščekivajući sljedeću scenu. Radnja je brza i veoma zanimljiva. Sviđa mi se što glavni likovi rade “pametne” stvari kao što bi i svaki logičan čovjek napravio u tim trenucima. Nema glupih odluka samo da bi se zadovoljila priča. Zanimljivo je bilo vidjeti “običnog” čovjeka kako reagira u trenucima kada mu nitko ne vjeruje i kada se bori za svoj život. Bačen u tajni život agenta mora otkriti tko mu je smjestio, zašto, i kako se iz toga izvući.
Rad kamerom je izvanredan i u skladu današnjim standardima. Što je veoma impresivno gledajući koje je godine film sniman, no to naravno još samo više dokazuje kako je Alfred bio ispred svog vremena.

U glavnim ulogama su Cary Grant i Eva Marie Saint. Zanimljivo je da je glumica Eva još uvijek živa (rođena 1924. godine). Gledajući biografije glumaca zlatnog doba Hollywooda većina ih je doživjela dugu starost. Od nedavno preminulog Kirk Douglasa pa do Cary Granta i Eva Marie. Možda imaju neku tajnu, no nikad nećemo saznati.
Uglavnom njihova gluma u ovom filmu je vrlo dobra i uživao sam u njihovom prikazivanju likova. I njima samima je posao bio olakšan pošto je Alfred Hitchcock, koji se pojavio u prvoj sceni, napravio odličan posao i napravio likove koji su gledateljima ušli pod kožu. Uz vrlo dobar dijalog ovaj film je napravljen na visokoj razini u svim segmentima kinematografije.Osobno sam uživao u ovom filmu. Bilo je vidljivo odmah nakon par minuta gledanja da će ovo biti jedan veoma zanimljiv triler. Sa puno preokreta i pametnih odluka ništa vam druge ne preostaje nego se ugodno smjestiti i uživati. Pokušavam naći neku manu ili meni osobni nedostatak, ali ne postoji. Naravno, primijeti se da je film starije kvalitete po bojama kamere, načinu snimanja vožnje i tako dalje. Ali, to mi osobno nije smetalo pošto je ostatak filma bio vrhunski. Definitivno klasik koji vrijedi pogledati još nekoliko puta u životu.

Ocjena 10 / 10


Debonair


Napiši komentar