“Rear Window”

Jedno od najboljih djela Alfreda Hitchcocka.

by ZardWi

Radnja prati fotografa u kolicima koji špijunira svoje susjede kroz prozor okrenut ka dvorištu i postane uvjeren da je jedan počinio ubojstvo.

Rear Window je prikazan 1954. godine na Venecijanskom filmskom festivalu. Inače najstarijem filmskom festivalu. Nominiran za četri Oskara, s 48. mjestom u AFI evoj listi 100 godina 100 filmova. Smatran od strane kritičara, publike za jedan od najboljih filmova Alfreda. U ovom filmu je prikazao kako ne samo da je izvrstan u pravljenju filmova, nego i kao gledatelj filma. Točno i pravovremeno su dozirane scene misterije, napetosti, ljubavne drame.


Glavni glumac fotograf L. B. “Jeff” Jefferies (James Stewart) svoju svakodnevicu provodi špijuniranjem susjeda. Iako, na prvu to se čini dosadno za pratiti, zapravo je jako zanimljivo zbog raznolikih susjeda. Jeffa svakodnevno obilazi medicinska sestra Stella i njegova djevojka Lisa. Odnos Jeffa i Lise je kompliciran. Zanimljivo mi je bilo kako su u to vrijeme muškarci od 30~35godina smatrani za dečke, a djevojke od 20~25 godina za djevojke. Dosta velika vremenska razlika. Zaplet filma se polagano odvija sa bitnim detaljima koji su suptilno prikazani. Tijekom filma imao sam sumnje i teorije, koje su glumci isto zaključili. Taj osjećaj uključenosti u radnju puno doprinosi sveukupnom dojmu. Ostao sam malo razočaran završetkom, zbog manjka preokreta na kraju.

Rear Window je svakako jedan od filmova koji će vam držati pažnju svakog trenutka. Potaknut će vas na traženje odgovora i uvest će vas u toplo hladni ljubavni odnos u kojem navijate za sretan završetak. Ovaj klasik prolazi test vremena, ne ostavlja dojam starosti. Svakako je moja preporuka za nedjeljno popodne.

Ocjena 8,5/10

ZardWi

A man who is believed to have magical powers and who uses them to harm or help other people. Širok opus TV serija & Filmova. Nakon što filmovi postanu prekratki nastupaju serije.

Napiši komentar