“Spartacus”

U spomen na nedavno preminulog glumca Kirka Douglasa, odlučio sam pogledati jednu od njegovih najpoznatijih uloga-

by Debonair

Svi smo mi već čuli za legendarnog Spartakusa. Roba koji je odlučio uzeti sudbinu u svoje ruke i postati slobodnim čovjekom. U toj svojoj naumi oslobodio je druge suborce gladijatore i robove koji su radili na imanju imućnih Rimljana. Taj njegov pothvat uzdrmao je Rimsku republiku i ušao u povijest kao simbol borbe za slobodu čovjeka.

Film dug preko 3 sata direktora Stanleya Kubricka i napravljen u 1960-tima je za mnoge izazov. Isto tako moram napomenuti da gledano iz današnje perspektive i navike izrade modernih filmova, ovaj film je uistinu spor, sa dugim scenama i ispod razine kvalitete na koju smo navikli. Naravno mora se uzeti u obzir vremenska razlika i reći kako je film ipak star 60 godina te za to doba bio nešto najbolje u svijetu filmske industrije. Dobro je znati, i cijenom to, da je većina efekata prava i da su korišteni tisuće statiste, životinja i predmeta. Ta cijela organizacija izrade sigurno je bila zahtjevna. Naravno, vrlo lako se primijeti upotreba slika i umetnutih prikaza za pozadinu, što je očekivano uzevši u obzir tadašnju tehnologiju.
Priča je već svima poznata, bijeg Spartakusa, oslobođenje robova i borba za slobodu. Naravno ovaj film ne možete uzeti kao primjer pravih događaja jer sam i sam primjetio neke nelogičnosti i pogreške koje su, smatram, u ovom filmu upotrebljene da bi se razvijala radnja. Budžet je za pojmove ondašnjeg doba sigurno bio ogroman, jer su ovakvi epski filmovi bili rijetkost.

Par scena borbe i formacije rimske vojske su vrlo dobro napravljene i čak su uz bok današnjim standardima snimanja borbe i putovanja legija vojske.
Kostimi su odlični i bio je užitak za gledati glumce obučene u stare rimske odore.

A sada par riječi o glavnom glumcu ovog filma, Kirku Douglasu, legendarnom glumcu utemeljitelju slavne Hollywoodske dinastije Douglas. (sin Michael Douglas, unuk Cameron Douglas). Kirk je živio i radio u zlatno doba Hollywooda, kada su dekadencija i raskoš bile način života, a ljubavne afere normalna pojava. Njegova gluma u ovom filmu bila je solidna. Ne baš standardima današnje glume, ali lik Spartakusa je odlično utjelovio. Savršeno se uživio u ulogu. Ostali glumci odradili su solidan posao. Naravno, sve gledam kroz prizmu tadašnjeg standarda. Ovih godina taj stil glume ne bi prošao. Ono o čemu govorim je prenaglašenost pokreta i emocija. Današnji glumci utjelovljuju suptilnost i bolje prikazuju ljudsku narav. Dijalog ima sličnu manu, iako mislim da su neke razgovore namjerno prenaglasili kako bi prikazali stil razgovora starih Rimljana ( iako smatram kako je taj pristup netočan). Za ta dva dijela filmske umjetnosti (dijalog i gluma) mogu slobodno reći kako su napredovali te da u današnjem svijetu gledamo puno bolju kvalitetu. Likovi su bili zanimljivi i sviđa mi se kako su uspjeli prenijeti korupciju, smicalice i prevare rimskog senata te njihovo viđenje vječnog grada Rima.
Veoma zanimljiv film Kirka Douglasa koji ga je lansirao u filmske legende. Gledajući ovaj film u 2020. godini primijeti se starost filma, načina snimanja i cjelokupne produkcije. Naravno ovaj film mi već dugo stoji na popisu klasika koje moram pogledati i moram reći kako nisam zažalio. 3 sata je definitivno puno i da je direktor smanjio vrijeme trajanje na 2 i pol sata ovaj klasik bi puno bolje ostario. Danas smo navikli na puno bržu radnju i scene ( čak i u dramskim filmovima ) pa ovaj film velikoj većini neće dobro sjesti. Neki dijelovi filma su me uvelike impresionirali, dok oni dijelovi koji nisu, pa, njihova krivica je stil toga vremena i jednostavno nemogućnost bolje izrade. Ogromni blockbuster 60-tih je u današnje doba običan film koji se čini spor sa arhaičnom tehnologijom. Postavljam si pitanje kako će ljudi za 50 godina gledati na filmove kojima se danas divimo, odgovor na to pitanje nam vjerojatno neće biti drag.Ocjena 7,5/10

Napiši komentar