Taxi Driver

U ovotjednom Blast-u pogledali samo “Taxi Driver”-a (hrv. Taksist) i vidjeli kako izgleda u sve popularnijem žanru psiholoških trilera. Film je izašao davne 1976. godine, pod režiserskom palicom Martina Scorcesea, i po mnogima jedan je od najvažnijih filmova u povijesti, pogotovo za taj žanr. Nominiran je za 4 oskara, no nažalost ne osvaja niti jedan jer je izašao u dosta jakoj godini za filmove (“Rocky”, “Network”).

U glavnoj ulozi Travisa Bicklea je mladi Robert De Niro, časno otpušteni veteran vijetnamskog rata, koji prolazi teške psihičke probleme pri povratku u normalan život. Sredina 70-tih u New Yorku razdoblje je strašno velike stope kriminala svake vrste, a Travis, iako na prvu ruku izgleda imun na to, kroz radnju filma pokazuje da to strahovito muči, kao da je njegova dužnost da opere “ljagu” s ulica, ako ništa barem koliko može. De Niro ovdje stvarno pokazuje svoj glumački potencijal smještanjem u ulogu u kojoj ga nitko ne očekuje: socijalno-neuklopljenog psihopata.

Taxi Driver, "You Talkin' To Me? GIF - YouTalkingToMe What Me ...
Jedna od najikonskijih scena u Hollywoodu ikada.

Psihološki je film izrazito težak, a idejno veoma sličan “Fight Club”-u, do te mjere da glavni likovi pate čak od istog psihološkog poremećaja u početku filma (riječ je o insomniji). Gledamo psihološko razvijanje glavnog lika koji se ne uklapa i koji želi promjenu pa makar i nasilnim putem, a ultimativna sreća glavnog lika počiva u nasilju i barem donekle ostvarenim zacrtanim ciljevima. Okidač za takvo ponašanje u ovom slučaju je činjenica s kojom se glavni lik ne može pomiriti: prostitucija 12-godišnjakinje. Ta činjenica je mnogim gledateljima tada, a i danas, jako kontroverzna.

taxi-driver-jodie-foster | News from the San Diego Becks
Mlada Jodie Foster u ulogi maloljetne prostituke

Što se tiče vizalnog i auditivnog dijela film je za te godine izvrsno napravljen. Slike i scene dočaravaju sve ono što gledatelj i glavni lik trebaju osjetiti, npr: obična prazna soba kao opis života te prljave, tamne i prenapućene ulice kao opis tjeskobe New York-a 70-tih. Sve te scene i slike su popračene sjetnim kompozicijama te skupa tvoreći, bez ijednog glumca, već dovoljnu tjeskobu i napetost u gledatelju, kao da je nešto pred samim pucanjem makar se još ništa nije ni dogodilo.

7 Reasons Why “Taxi Driver” is a Masterpiece of American Cinema ...
Tjeskoba New Yorka

Sve u svemu, jedan veoma zanimljiv i težak film s ikonskim scenama i melodijama, prvi moderni od svoje vrste i zacrtava put cijelom žanru. Da li bi danas film iste problematike bio bolje snimljen? Vjerojatno bi. Da li ovaj film zaslužuje biti pogledan? Definitivno da.

Beshtija

Danas u Hollywoodu kažu da svatko može dobiti prava na seriju, zašto ih onda svatko nebi mogao recenzirati? Ovdje da pokaže da je i to moguće.

Napiši komentar