“The Good, the Bad and the Ugly”

“The Good, the Bad and the Ugly” posljednji je i prema mnogima najbolji film iz dolarske trilogije Sergia Leonea.

Radnja prati tri lika, Dobar (Good), Loš (Ugly) i Zao (Bad) u utrci pronalaženja zakopanog blaga za vrijeme Američkog građanskog rata. Iako zvuči jednostavna za film od tri sata, priča sadrži puno manjih epizoda, likovi su na razne, ali smislene načine primorani napraviti digresije koje su interesantne te filmu daju ugodnu dinamiku.

19 Things You Never Knew About 'The Good, the Bad and the Ugly ...

Leone se držao one dobre stare show, don’t tell da nam prikaže sposobnosti i osobine likova. Svaki od trojice likova ima karizmu, neki vlastiti old school šmek i užitak ih je pratiti u njihovim avanturama.

Tome je pridonijela fenomenalna gluma glavnih glumaca, Clint Eastwood kao Dobar očekivano je razvalio, ali posebno me se dojmio Eli Wallach kao Tuco (Loš / Ugly). Jedan od najboljih hollywoodskih karakternih glumaca imao je sjajnu kemiju s Eastwoodom. Ne samo to, nego je i nosio samostalne scene, bio ga je užitak za gledati. Ovaj poznati citat je on sam improvizirao.

When you have to shootshootdon’t talk!”

Tuco (Ugly)

Film je blaga satira western žanra jer nema klasičnog svedobrog junaka. Naime, Dobar tek postaje dobar nakon što vidi i prođe horore rata koji mu pomognu cijeniti vrijednost ljudskog života. Još jedna stvar koja izdiže ovaj film od ostalih iz dolarske trilogije je upravo lik Tuca. Klasičan western bi bio The Good and the Bad, ali moralno sivo-crni the Ugly donosi puno zanimljivog i novog u ovaj žanr.

Svaki gledatelj od početka filma zna da se sve završava famoznim Mexican standoffom, jednom od najkultnijih scena u povijesti filma. Gledajući “Dobar, loš, zao” shvatit ćete zašto je tako hvaljena, ona je vrhunac savršeno tempiranog build-upa simbioze radnje i glazbene podloge. Skoro 3 sata pripreme kulminiraju u obračunu trojice opakih, fakinskih likova, imate osjećaj da se pred Vama odlučuje o sudbini svijeta i da je sve moguće.
Epska scena za epski film!

Ennio Morricone pokazao je o kakvom se geniju radi, muzika je perfektna od samog intra pa sve do kraja filma. Uspješno nam dočarava razna stanja likova, a najviše do izražaja dolazi u trenucima napetosti u kojima sam nekoliko puta uhvatio samog sebe kako zadržavam dah od uzbuđenja. Također, Morriconeova muzika savršeno pridonosi epskom narativu filma, ona uspješno naglašava postepeno podizanje uloga kako radnja sve više odmiče pa je gledatelj sve više investiran u likove te sve više uživa u filmu. Također, samostalno gledano, glazbena podloga je kvalitetna i ostat će Vam u glavi još dugo nakon zadnje scene filma.

Moja jedina zamjerka filmu je u činjenici da glavne likove često pomazi sudbina pa se nađu na pravom mjestu u pravo vrijeme ili se u nekom nenadanom raspletu situacije spase u zadnji čas, ali i to je prihvatljivo i na neki način obilježje epa.

Za kraj bih zaključio kako je “The Good, the Bad and the Ugly” uspješno prošao test vremena i preporučio bih ga svakom filmoljupcu kao obavezno štivo.Ocjena 9.25 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar