“The Great Dictator”

“The Great Dictator” Charlesa Chaplina je komedija iz 1940. To je Chaplinov prvi zvučni film i njegovo najpoznatije djelo.

Film prati Adenoida Hynkela (parodiju Alfreda Hitlera) i njegovu svakodnevnicu u pokušaju proširenja vlastitog režima te jednog židovskog brijača koji je naravno na drugoj strani tih događaja. Obojicu glumi Charles Chaplin.

Ovaj film svakako treba promatrati kroz kontekst vremena, Chaplin je bio frustriran nesudjelovanjem SAD-a u ratu te je odlučio snimiti ovu satiru i na taj način kritizirati nacističku njemačku i pasivnost SAD-a. Zanimljiva je činjenica da je Chaplin “Dictatora” snimio od vlastitih novaca jer nitko u Hollywoodu nije htio iritirati Nijemce, naravno, zbog očuvanja financijskih odnosa.

The Great Dictator movie review (1940) | Roger Ebert

“The Great Dictator” je satira koja na domišljat način ismijava Hitlerov autoritativni režim. Cijeli njegov kult ličnosti je predmet sprdnje, od žestokih govora pred masama preko vojnih izuma do običnih dnevnih rutina.

Unatoč tome što je ideja filma izvrsna, “The Great Dictator” ipak nije prošao test vremena. Ljudski humor je jednostavno evoluirao, postao kompleksniji pa tako scene padanja niz stepenice i omamljenih vrludanja nakon dobivenog udarca danas nisu komične, čak i naprotiv, djeluju dosadno. Takve scene česte su u ovom filmu, možda bi one bile smiješne fanovima serije “Lud, Zbunjen, Normalan” ili gledateljima dječačke dobi, ali prosječnom gledatelju učinit će ovaj film negledljivim.
Moram reći kako ipak nije sve tako crno, može se naći pokoja smiješna scena. Na primjer, scene u kojoj se parodije Hitlera i Mussolinija natječu da budu dominantni jedni nad drugim u svakoj sitnici uspjele su spojiti kvalitetan humor i širu sliku, poruku o diktatorima.

MoMA | Charles Chaplin's The Great Dictator

Radnja filma je skoro nepostojana, to nije neka zamjerka jer ovo je ipak satirična komedija.

Usprkos tome što mi se sami humor nije svidio, mogu primijetiti zašto je Chaplin jedan od najuspješnijih Hollywoodskih glumaca, pogotovo u doba nijemog filma. Njegove geste i pokreti mogu dostojno prenijeti poruke bez ijedne riječi, obogaćuje film svojom živahnošću. To je fundamentalno za nijemi film, a on je to uspješno prenio i na svoj prvi zvučni film.

Najbolji dio “The Great Dictatora” po kojem će i ostati upamćen je Chaplinov govor na samome kraju. U njemu Chaplin probija četvrti zid i obraća se direktno publici, cijelom svijetu s upečatljivom i svevremenskom porukom koja će ostaviti dojam na svakog gledatelja i biti upamćena kao najbolji govor u povijesti filma.
Neću preporučiti da pogledate film, ali govor bi svakako trebali (ako već niste) pa ga zato stavljam ispod.Ocjena 5.5 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar