“The Great Escape”

“The Great Escape” je povijesna drama temeljena na istoimenoj knjizi prema istinitom događaju.

U 2. svjetskom ratu zarobljeni saveznički vojnici često su pokušavali bježati iz vojnih logora pa su Nijemci izgradili novi, strogo čuvani logor u kojeg su smjestili vojnike s tendencijama za bijeg. Film prati njihov pokušaj bijega iz tog logora.

Od samog početka film drži jak tempo, predstavlja nam likove držeći se one stare “show, don’t tell” što mi je uvijek drago za vidjeti. Također, vrlo brzo saznajemo njihov detaljan plan i podjelu rada. Visok tempo, brz dijalog te dobar način pričanja priče učinili su da mi skoro 3 sata koliko film traje prođu da se ne okrenem.

The Great Escape - Is The Great Escape on Netflix - FlixList


Priča je jednostavna, a tako zanimljiva. Uz samo kopanje tunela tu je još puno stvari o kojima zatvorenici moraju brinuti kao što je falsifikacija papira za kretanje po tadašnjoj Njemačkoj ili kako nabaviti drvo za potporu tunela.
Ono što mi se najviše svidjelo jesu ti problemi na koje likovi nailaze. Oni su jednostavni i realni te su baš zato zanimljivi. Mnogi moderni filmovi bi imali nekakve nepotrebne cliffhangere, bezizlazne situacije, sve u namjeri da povećaju uloge i učine film zanimljivijim. Naravno postigli bi upravo suprotno, smatram da je u tom aspektu film ne samo položio test vremena nego bi sadašnji scenaristi i redatelji trebali učiti od ovog remek djela.
Film je pun dijaloga koji je brz i sadržajan, prenosi puno informacija i tjera gledatelja da pozorno prati svaku rečenicu.

Još jedna stvar koja me oduševila su fantastični likovi. To su prekaljeni ratnici i bjegunci, face. Svaki ima svoje “stručno” područje i svi rade za zajednički cilj pa su vrlo složni, baš kao što bi i bili u takvoj situaciji.

The Great Escape – Movie Reviews Simbasible

Likove je oživila sjajna glumačka postava predvođena Steve McQueenom, James Garnerom i Richardom Attenboroughom koji su svoje uloge odradili odlično.

Svaki epski film mora imati zvučnu kulisu na razini. Glazba, pogotovo legendarna glavna tema filma je za svaku pohvalu.

Svjestan sam da je trajanje filma od skoro 3 sata puno, moguće da će određenom dijelu publike “The Great Escape” možda biti dosadan, predugačak. Međutim, mislim da će većini ta 3 sata proletjeti. Smatram da je film pravo remek djelo i svakako ima moju preporuku.Ocjena 9 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar