Za šaku dolara (A Fistful of Dollars)

Film koji je oživio žanr i teme koje uključuju sablasni gradić, zle i pohlepne antagoniste te misterioznog anti-heroja.
“… kad čovjek ima novac u džepu, počinje cijeniti mir …”

by ZardWi

Za šaku dolara (tal. Per un pugno di dollari; eng. A Fistful of Dollars) talijanski western objavljen 1964. godine. Popularizirao je podžanr „špageti western“ , bio je prijelomni film za redatelja Sergija Leonea i glumca Clinta Eastwooda. Neslužbeni nastavci , Za dolar više (1965.) i Dobar, loš, zao (1966.) čine poznatu cjelinu „dolarska trilogija“.

Za šaku dolara (1964) Za dolar više (1965) Dobar, loš, zao (1966).

Radnja prati ciničnog tajanstvenog stranaca (Eastwood) koji stiže u mali meksički gradić samo kako bi pronašao rat koji se odvija između dvije moćne obitelji: Baxters i Rojos. Misteriozni revolveraš razrađuje plan. Nudi svoje usluge plaćenika obiteljima “za šaku dolara”. Obitelji nesvjesni njegovih skrivenih namjera prihvaćaju. Međutim, sve ima svoju cijenu …

Gospodin Leone uspio je stvoriti poseban stil, koji je vratio ozbiljnost žanru. Tempo je promjenjiv, ali gotovo savršen. “Čovjek bez imena” se pojavi niotkuda i brzo se prilagođava prljavoj igri u malom gradu. Zvuči poznato, ali opet, je vrlo zanimljivo i uzbudljivo.
Atmosfera je hladna i morbidna dok su likovi prljavi, zli i pohlepni.
Kad-tad moralo je doći do moralnog iskupljenja. Nakon ove prekretnice priči, konačno možemo napraviti nekakvu razliku između dobra i zla.

Clint Eastwood kao “Čovjek bez imena” je nemilosrdan, okrutan, a istovremeno istinit i fascinantan.Definirajuća uloga za Eastwooda. Stvorio je ikonski lik, u kojem humor prodire kroz ledenu ozbiljnost.

Zvučni efekti su vrhunski. Oduševljen sam zvukom. Krupni planovi, pored jedinstvenog stila, daju napetost i ozbiljnost nadolazećeg sukoba. Svjestan sam da nekim gledateljima duge scene lica, s pozadinskom glazbom nisu napete, ali složiti ćemo se da je glazbena podloga besprijekorna. Ne opravdavam ogromnu količinu nasilja u ovom filmu, ali opet, mislim da zapadnjaci ne trebaju biti zabava za cijelu obitelj. Ovaj podžanr donio je nešto novo.

Dolar trilogija je bezvremenska. Uvijek ću se vraćati da pogledam Eastwooda, i njegov pončo koji koristi u sva tri dijela


Zanimljivost : “Čovjek bez imena” ulazi u sobu s pet negativaca i počinje pucati. Čuju se samo četiri pucnja, ali kada se dim spusti, svih pet negativaca je mrtvo.

Ocjena : 10/10
Za kraj kultna glazba koju izvodi besprijekorni Danski nacionalni simfonijski orkestar.

ZardWi

A man who is believed to have magical powers and who uses them to harm or help other people. Širok opus TV serija & Filmova. Nakon što filmovi postanu prekratki nastupaju serije.

Napiši komentar