“Archer”

„Archer“ je animirana serija za stariji uzrast o agenciji ISIS koja pokušava riješiti tipične špijunske probleme na novi, osvježavajući način. Ona pruža novi pogled i određenu kritiku na ovu branšu filmova i serija. 

Glavni lik je samoprozvani najbolji svjetski agent Sterling Archer. Čudnih prioriteta i još zanimljivijeg pogleda na svijet, pun samopouzdanja i poprilično sposoban te, kad se ne alkoholizira do nesvjestice, (više – manje) uspješno savladava misije. Njegova kolegica mu je ujedno i bivša djevojka Lana, a šefica majka Malory. U ISIS-u je zaposleno još bitnijih sporednih likova koje ćete upoznati već u prvoj epizodi.

Serija ne prati univerzalnu strukturu žanra gdje svaka epizoda mora pomaknuti radnju naprijed pa tako svaka epizoda može postojati kao cjelina za sebe kao u nekim drugim kultnim animiranim serijama poput Simpsona i Family Guy-a. Bitna razlika Archera od navedenih je u tome što događaji svake od epizoda utječu na svijet u kojem se radnja odvija. Također, serija ima atipičnog antagonista kojemu cilj nije vladavina svijetom već samo nanošenje boli i nesreće glavnom liku. Glavni pokretač radnje u seriji je u pravilu šefica agencije Malory, koja na svjetske krize gleda kao na moguću zaradu i poboljšanje renomea koje će dovoditi do novih (bolje plaćenih) poslova i prestiža u svijetu međunarodnog špijuniranja.

Stereotipi vezani uz žanr ismijavaju se do apsurda. Mnogobrojne su scene u kojima meci lete posvuda, nisu strani ni padovi, sudari te mnoge druge bezizlazne situacije iz kojih likovi izlaze bez ogrebotine i stvarnih posljedica. Naravno, to sve ne prođe nezamijećeno pa tako glavni lik voli primijetiti kako ga prati nevjerojatna sreća i kako je možda besmrtan.

 Glasovna gluma me oduševila. Glumci imaju odličan „delivery“ koji poboljšava doživljaj svake šale. Šale su kvalitetne i raznolike, od suptilnih referenci do specifičnih internih fora koje se provlače kroz cijelu seriju. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem na neobičnu vrstu animacije, ali to ne smatram zahtjevnom prilagodbom.

Po mom osobnom mišljenju, glavni problem je nedostatak smislenog razvijanja likova. Pisci koriste specifične osobine lika kako bi izmamili smijeh publike pa tako likovi tijekom serije postaju definirani tim osobinama dok istovremeno ne pokazuju napredak niti u jednoj karakternoj osobini niti uče iz svojih grešaka. 


Smatram da je to uzrok općeg mišljenja da su novije sezone slabije kvalitete, gledatelj se jednostavno zasiti. Iako sam to zasićenje osjetio na vlastitoj koži, određena razine kvalitete je i dalje prisutna, stoga ću (bez prevelikih očekivanja) gledati 11-u sezonu. Preporučam Vam ovu seriju za opustiti glavu i nasmijati se.  Ocjena 8/10

Leeroy Jenkins

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar