Babylon Berlin

“Sodoma i Gomora” u doba Weimarske Njemačke.
By ZardWi

Babylon Berlin je njemačka neo-noir TV serija. Napravljena, napisana i direktirana od strane Toma Tywera, Achim von Borries-a i Hendrika Handloegtena. Bazirana na romanima njemačkog autora Volkera Kutschera.

Radnja se odvija u Berlinu za vrijeme Weimarske Njemačke, počevši 1929 godine. Upoznajemo se sa Gereonom Rathom detektivom iz Cologenea koji je na tajnom zadatku razotkrivanja iznuđivačkog kruga, i Charlotte Ritter policijskom pomagačicom po danu, flapperom (djevojka upitnog morala) po noći,sa ambicijom da postane detektivka.

Gereon – Charlotte

Vrijeme Weimarske Njemačke je označeno sa puno problema. Hiperinflacija, politički ekstremizam, obveza prema pobjedničkim državama Prvog svjetskog rata. Ozlojađenost njemačkog naroda prema Versajskom ugovoru. Kreatori su ovaj segment izvanredno prikazali. Nikada nisam sumnjao u vjerodostojnost prikaza vremena, u kome se radnja odvija.

Priča serije se otvara na prvi pogled jednostavnim slučajem. Koji služi kao sredstvo otkrivanja dublje pozadine, kako likova tako i same radnje. Dinamična izmjena akcijskih scena, misterije, romanse te kabarea rezultira ispunjenim sadržajem koji gledatelja drži u neizvjesnosti. Otkrivanje zapleta je pravovremeno, pravomjerno dozirano. Zaokreti u radnji su nepredvidivi i serija je nemilosrdna prema likovima, nitko nije siguran nitko nema “oklop priče”.
Prva i druga sezona zaokružuju jednu radnju. Treća sezona povlaći korijene iz prve dvije, ali sa novom radnjom. Smrt glavne glumice na setu, se čini kao nesretan slučaj no, je li zapravo?
Upoznajemo se sa nacistima i padom burze. Beskrupuloznost, okultizam, gay parovi, osveta, želja za moći, za dokazivanjem sve su to elementi treće i najbolje sezone.
Prikaz nacista je prosječan. Dok su nacisti u svojim početcima, bili grubijani koji su batinama dolazi do ciljeva, u seriji su dosta blaži. Zanimljivo mi je bilo vidjeti najmlađe pristaše nacista, kojima je pokret bio drugi dom.

Gluma je na visokom nivou. Iako me zasmetalo što se likovi lako oporavljaju od ozljeda, no dobro.

Charleston ples, i glazba su veliki aduti ove serije. Pravo osvježenje je čuti nešto drugačije. Često su korišteni tekstovi pjesama kao interpretacija, stanja likova ili trenutno stanje radnje u seriji.

Moram napomenuti da je grijeh gledati Babylon Berlin sa englaskom naracijom. Naracija je blago rečeno loše odrađena i uništi svu atmosferu serije.

Ocjene :
Sezona 1 : 8/10
Sezona 2 : 8.5/10
Sezona 3 : 9/10

ZardWi

A man who is believed to have magical powers and who uses them to harm or help other people. Širok opus TV serija & Filmova. Nakon što filmovi postanu prekratki nastupaju serije.

Napiši komentar