“Birds of Prey”

„Birds of Prey“ akcijski je film, ujedno i spinoff filma „Suicide squad“. Radnja prati Harley Quinn nakon prekida s Jokerom.

Priča filma je jednostavna, ali neloša, uz prekid Jokera i Harley, pokretač radnje je dijamant koji nije samo dragocjeni kamen nego u sebi sadrži vrijedne podatke o bankovnim računima. Sviđa mi se način na koji su ženski likovi različitih motiva i pozadina dovedeni u situaciju da moraju raditi zajedno, svaki lik imao je svoj logičan razlog, što osobni, što poslovni zašto se mora udružiti protiv negativca.

Ono što najviše škodi radnji konstantna je potreba za glorificiranjem Harley i ostalih „ptica“. Gledatelju se prekomjernim i nepotrebnim scenama tuče i pucnjave stalno daje na znanje kako su one jako opasne i sposobne. Te scene često nemaju nikakav smisao ni svrhu te su uz to nerealne, one samo razbijaju tempo i gledatelju onemogućuju da film shvati ozbiljno. Moram reći da su gore opisane scene ipak imale nekolicinu kreativnih i gledljivih trenutaka te da je glazba dobro odabrana i lijepo ukomponirana u njih, ostavljala je neki „feel good“ dojam.

Antagonist Sionis klasičan je negativac, motiviran je zaradom i moći, želi (p)ostati glavna faca u Gothamu. Ewan McGregor svojom glumom dao mu je dodatnu dimenziju i učinio ga zanimljivijim od prosječnog negativca ovakvih filmova. Margot Robbie odlično je odglumila prolupalu psihijatricu Harley, svojim nastupom, gestama i govorom tjera gledatelja da joj vjeruje kako njen lik nije nimalo normalan, njena gluma nosi ovaj film. Posebno su mi se svidjele scene u kojima Harley na posprdan način psihološki izanalizira lika te tako ujedno i pojasni njegovu motivaciju. Nažalost, dojma sam da ostale glumice nisu ni dobile pravu priliku za pokazati svoje znanje jer su neprestano morale imati „badass“ facu i stav. Vidi se da su kreatori filma htjeli pratiti modu te napraviti snažne ženske likove, ali, kao i u ostalim filmovima koji se prejako trude, to im se obilo o glavu.

Kao što sam napisao, svaki ženski lik ima solidnu motivaciju i pozadinu međutim to se bacilo u drugi plan, bilo je bitno naglasiti njihovu snagu i dominaciju nad muškarcima. Zanimljivo je kako su tim snažnim ženskim likovima dane upravo karakteristike muškaraca pa tako sve one psuju, pljačkaju, spretne su u tuči i vožnji. Čak u jednom dijalogu lik Cassandre kaže kako ona zarađuje na „glupim, bogatim, bijelim muškarcima“.  Oni koji sebe zovu feministima i smatraju da su žene podcijenjene i/ili potlačene ne rade nikakvu uslugu ženskom rodu pravljenjem ovakvih ženskih likova jer se time šalje poruka da je žena jedino vrijedna ako je što sličnija muškarcu što svakako nije istina.

Nisam imao prevelika očekivanja pa se nisam ni previše razočarao. Savjetujem isto i Vama, ako stvarno ne znate što biste gledali pustite si ovaj film popodne nakon ručka, ako zaspete neće Vam biti žao.  


Ocjena 5.5/10

Leeroy Jenkins

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar