“Capone”

Film koji pokušava ostaviti snažnu impresiju.

“Capone” je psihološka biografska drama. Film prati Al Caponea nakon izlaska iz zatvora, zadnju godinu njegovog života.

Naglasak filma itekako je na psihološkom aspektu. Capone boluje od sifilisa i demencije te je samo relikvija čovjeka koji je bio jedan od najmoćnijih gangstera u povijesti. Nije pri zdravoj svijesti, miješaju mu se retrospekcije sa stvarnošću.

Radnja prati Alov život u vili na svom imanju, on se pita gdje je poveća svota novca kojeg je sakrio za crne dane, a tajne službe ga prate zbog tog novca i iz sigurnosnih razloga. Unatoč tome što pratimo godinu dana Alovog života, pomak u radnji praktički je nepostojan. Retrospekcije iz gangsterskog života sjeckaju priču koje ionako nema. Čini mi se kako bi one zajedno s prizorima iz sadašnjosti trebale ostaviti dojam nelagode, tjeskobe i suosjećanja s Caponeom. Međutim, tako su nabacane i pomiješane da dobijemo neki konfuzan miks nezanimljivih i pomalo čudnih scena.

Dojma sam da je redatelj Josh Trank igrao na kartu koja se zove Tom Hardy i tražio način da mu omogući da pokaže sav svoj talent. Zbog toga imamo toliko scena koje su praktički same sebi svrha. Jedan od mojih omiljenih glumaca ih je naravno razvalio. Bez puno monologa ili dijaloga, većinom ekspresijama lica prenio je nemoć, očaj i sram čovjeka koji je tako puno izgubio. U širok portfelj svojih fantastično odrađenih uloga dodao je još jednu i meni pomogao da odgledam ovaj film. Unatoč njegovoj sjajnoj glumi, gledatelj će ostati vrlo ravnodušan prema liku Caponea.
Također, smatram da je Trank prevelik naglasak stavljao na grotesknu atmosferu, kao da konstantno želi pokazati kako je film ozbiljan i psihološki dubok. Ako gledatelja želi potaknuti na razmišljanje, onda mu mora dati i povoda o čemu da razmišlja, a ne mu prikazati dementnog poluluđaka koji sere u gaće i očekivati da će to ostaviti neki snažan dojam.

Neke sporedne teme samo su se načele, mogle su se ipak malo dublje obraditi pa bismo tako bili više zainteresirani za glavnog lika, a tada bi i došao taj dojam kojeg film želi ostaviti.

Capone' trailer: Tom Hardy is Al Capone in 1st look at movie ...

“Capone” je film koji će pronaći svoju publiku, onu koja voli izrazitu psihološku tematiku. Ipak, većini gledatelja (pa i meni) bit će ispod očekivanja iako moram reći da mi nisu bila prevelika jer sam otprilike znao što me čeka. Sad znate i vi. Zanimljiv pokušaj pričanja priče o intrigantnom gangsteru, ali nažalost nedovoljno dobro odrađen.Ocjena 6 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar