“Da 5 Bloods”

“Da 5 Bloods” je Netflixova ratna drama / avantura redatelja Spike Leeja. Film prati četvoricu američkih ratnih veterana koji se nakon više od 40 godina vraćaju u Vijetnam kako bi pronašli ostatke svog ratnog kolege, ali i zlato koje su oni sami zakopali.

Tajming izlaska ovog filma je u najmanju ruku pravovremen. Naime, svi veterani su afroamerikanci te film govori o problemima istih u Americi. To je napravljeno na dovoljno suptilan način, “Da 5 Bloods” nije nekakva nametljiva SJW propaganda.

Tijekom filma prisutni su “flashbackovi” u ratno doba, zanimljivo je da isti glumci glume svoje likove i u tim scenama unatoč tome što se one vraćaju u prošlost 50ak godina. Osim nekolicine događaja bitnih za priču, te scene su natrpane lošom akcijom koja usporava tempo i čini film dosadnim.

Spike Lee's “Da 5 Bloods,” Reviewed: Vietnam and the Never-Ending ...Interesantniji i veći dio radnje odvija se u sadašnjosti, veterani nailaze na razne probleme prilikom potrage za kolegom i zlatom, njihovo prijateljstvo često dolazi pod iskušenje, a otkrivamo i neke davno zakopane misterije. Iako neke stvari koje im se događaju kao i poneke njihove odluke nemaju smisla, nije loše, a na trenutke je i zabavno pratiti grupu u toj avanturi.

Dojma sam da je ovo prije svega film s antiratnom porukom. Glavni lik Paul je PTSP-ovac koji naravno, nikada nije potražio psihološku pomoć. Okupljanje ratnih kolega i povratak na mjesto ratovanja pogoršaju njegovo stanje i izazovu tešku psihičku borbu sa samim sobom i prijateljima.
Delroy Lindo je vjerodostojno prenio borbu Paula na ekran, odlično je odradio ulogu. Pohvale i Chadwicku Bosemanu koji je u “flashbackovima” glumio preminulog kolegu, njihovog karizmatičnog i odlučnog vođu.

Spike Lee's new film Da 5 Bloods heads to Vietnam - and Netflix ...

Sve u svemu, “Da 5 Bloods” nemojte gledati s velikim očekivanjima, pratit ćete nelošu priču, na trenutke se nasmijati solidnom humoru, ali kad film završi nećete još dugo razmišljati o njemu. Ovo je solidan film za popodnevni odmor, po mom mišljenju šteta da je samo to jer redatelj, postava i tematika su obećavali.Ocjena 6.5 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar