“Formula 1: Drive to Survive”

“Formula 1: Drive to Survive” je dokumentarna miniserija koja prati 2018. sezonu Formule 1. Sezona se sastoji od 21 utrke, poznate kao Velike nagrade, vozi ju 20 vozača u 10 konstruktorskih timova. Na svakoj utrci ostvaruju se bodovi koji određuju dva Svjetska prvenstva, jedno za vozače i drugo za konstruktore.

Pribojavao sam se da će ovo biti jedna velika reklama za neke od velikih konstruktora, pogotovo nakon prvih epizoda u kojima je ekipa Red Bulla dobila veću minutažu, ali nasreću strahovi mi se nisu ostvarili. Svaka epizoda pridaje pažnju jednom, najčešće dvojici vozača i njihovim timovima, upoznajemo šefove timova, menadžere vozača i mnoge druge. Velika prednost ove serije je ta da su životne priče vozača fascinantne i raznolike, od pozadine i dolaska u F1 do problema i uspjeha u tekućoj sezoni pa tako gledatelj stvarno suosjeća sa likovima i svaku utrku doživljava emocionalno kao da je dio tima.

Svaka epizoda koncetrira se na jednu Veliku nagradu, od treninga preko kvalifikacija do same utrke. Sviđa mi se način na koji je upoznavanje sa likovima i njihovim ambicijama ukomponirano sa najbitnijim, natjecateljskim dijelom serije. Scene vožnje kvalifikacija i utrke isjeckane su reakcijama komentatora, intervjuima glavnih aktera te epizode i novinarima koji dodatno objašnjavaju situaciju na i izvan staze. Najveći adut ove serije je pokazivanje onoga što gledatelji Formule 1 ne mogu vidjeti u prijenosu, a to su zakulisne drame i reakcije likova na događanja tijekom utrke. Tome u prilog ide i činjenica da je ovo dramatičan sport u kojem se u svakom zavoju stvari mogu naglo promijeniti pa svaka epizoda ima i više nego dovoljno napetosti da drži gledatelja okupiranim.

Slikovni rezultat za formula 1 start

Moram reći da kreatori serije ponekad pretjeruju s dramataziranjem i od situacija koje su same po sebi dovoljno napete montiranjem i uređivanjem rade preveliku, umjetnu neizvjesnost. Još jedan nedostatak mi je činjenica da je taktički dio potpuno zanemaren, ali to vjerojatno neće smetati svakome, a možda se i dotaknu toga u idućim sezonama.

U 10 epizoda ove serije gledatelj se upozna s cijelom karavanom osim onih najboljih i najpopularnijih, ekipa Ferrarija i Mercedesa koji su odbili sudjelovati u prvoj sezoni ovog dokumentarca, ali nakon emitiranja prve sezone prepoznali su potencijal ove serije pa se priključuju već u idućoj sezoni.

Formulu sam gledao prije mnogo godina, ali sam iz nekih razloga izgubio interes za nju. Ova serija mi je probudila nostalgiju, uživao sam u ikonskim scenama iz Monaca, Silverstonea i mnogih drugih. Svakako ću pogledati i drugu sezonu, također sam istražio kada počinje F1 sezona 2020. koju sada isčekujem s nestrpljenjem.


Ocjena 7.5/10

Leeroy Jenkins

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar