Lupin

Nova Netflixova francuska serija o kojoj svi pričaju, “Lupin”, akcijska je krimi drama objavljena ove godine. Serija prati Assanea Diopa, neobičnog gospodina lopova, con artista u misiji da osveti svog oca, to jest nepravdu koju je pretrpio zbog jedne bogate obitelji.

Radnja serije odlično je diseminirana, dominantno prati Assanea u sadašnjosti, no česti su flashbackovi u kojima se otkriva više o njegovom djetinjstvu, odrastanju i o slučaju njegova oca u kojemu je ovaj navodno ukrao ogrlicu vrijednu desetke milijuna dolara.
Priča je lijepo povezana jer se Assane odluči ukrasti upravo tu istu ogrlicu 25 godina kasnije. Ovo nije nikakav spoiler jer radnja počinje in medias res. Sviđa mi se što je za razliku od većine dijela ovakvog žanra gdje je pljačka vrhunac, ona ovdje samo uvod u ono što slijedi. A to što slijedi je pravi show, Assaneove spletke u kojima istovremeno nastoji otkriti više o ogrlici, njenoj prošlosti, članovima bogate obitelji Pellegrini i svome ocu, sve to dok mu je francuska policija za petama.
Međutim, radnja je nerijetko nerealna i pomalo bajkovita, dobije se dojam da u stvarnom svijetu takvi pothvati ne bi imali nikakve šanse uspjeti. No, ono što mi se kod ove serije sviđa je da su autori toga svjesni, igraju na kartu čiste zabave, divljenja svakom novom Assaneovom potezu i uživanja u krimi misteriji.

Slikovni rezultat za lupin netflix

Assane nije prikazan kao nekakav mastermind koji je godinama planirao ovaj pothvat nego kao lopov sa stilom, domišljat, snalažljiv i odvažan. On sam priznaje kako mu je inspiracija osebujni lik lopova iz serije francuskih novela, Lupin. Gledanje “Lupina” je tako zabavno jer čak i dok se čini da protagonist gubi, gledatelj samo iščekuje da mu serija otkrije Assaneove prave namjere i širu sliku u kojoj je on ipak dobio što je htio, jer “čak i gad izgubi, Lupin dobije”.

Arséne Lupin isn’t just a book. He’s my heritage. My method. My path. I am Lupin.

I’m not a thief. I’m a fan.


You underestimated me. You didn’t look at me. You saw me, but you didn’t really look.

Assane

Omar Sy u ulozi Assanea je izvanredan. Njegova karizma i sposobnost da kao i Assane utjelovi širok spektar likova, čistača, bogataša, starca, doušnika i druge je fascinantna. Glumac nam pritom prenosi koliko se lik zabavlja i uživa u predstavi, a ta zabava je glavni forte ove serije. Ostali glumci solidno su odradili svoj posao, ne primjećuje se nikakav pad kvalitete s obzirom da je serija neamerička.

Još bih napomenuo kako je izašlo tek 5 epizoda serije, drugi dio ovako rascjepkane sezone (novih 5 epizoda) potvrđen je da izlazi nekad na ljeto.
Za kraj, preporučio bih ovu seriju, ali čisto kao lagano štivo za odmaranje i uživanje.Ocjena 8 / 10


Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar