“Mindhunter”

“Mindhunter” je Netflixova psihološka kriminalistička triler serija temeljena na istoimenoj knjizi. Serija je smještena u ‘70-e i prati dvojicu FBI-evih agenata koji stvaraju temelje u bihevioralnoj analizi zločinaca u novoformiranoj jedinici “BSU – Behavioral Science Unit”.

Agenti Billy i Holden putuju Amerikom kako bi podučavali policajce iz lokalnih okruga. Sigurno ste čuli za izreku „motiv, sredstva i prilika“, njihova specijalnost je motiv, zašto kriminalci (posebno ubojice) rade to što rade. Holden dolazi do za to vrijeme alternativne i kontroverzne ideje da ubojica ne mora biti motiviran ljubomorom, novcem ili osvetom kao što je do tada bilo normalno tumačenje. Na njegov nagovor, a u svrhu prikupljanja više informacija i građenja psihološkog profila, započinju intervjuirati višestruke ubojice (kasnije će im upravo oni dati naziv serijske ubojice). Saznanja i teorije iz tih intervjua paralelno se primjenjuju u praksi jer agenti na svojim putovanjima rješavaju i aktivne slučajeve. Takva dinamika mi se svidjela jer gledatelj nema više informacija od likova pa zajedno s njima uči i naučeno primjenjuje na raznim slučajevima.

Napetost koju gledatelj osjeća tijekom gledanja gotovo je opipljiva, serija ostavlja dojam tjeskobe i nelagode bez eksplicitnog prikazivanja scena zločina. Ti osjećaji postižu se sinestezijom vizualnog i auditivnog. Boje i “setting” odlično ukomponirani sa zvučnom pozadinom te brzi dijalog s težinom u svakoj izgovorenoj riječi kao protuteža sporijim psihološkim elementima serije, usmjeravaju scene i dobro projiciraju osjećaj likova na gledatelja. 

Protagonisti i glavni članovi jedinice BSU su Holden Ford, Billy Tench i Wendy Carr. Holden je vizionar koji prečesto slijepo prati svoje ideje i traži odgovore na svoja pitanja što ga dovodi u sukobe s autoritetom. Njegov kolega Billy iskusniji je i služi kao premosnica između Holdenovih ideja i realnosti (birokracije). Wendy je psihologinja koja analizira intervjue i pruža uviđaje sa znanstvene strane. Za razliku od sličnog tipa serija, traume kroz koje likovi prolaze uzrokuju nemogućnost održavanja normalnih međuljudskih odnosa.

Zanimljivo je pratiti na kakav otpor nailazi glavni lik, ljudi jednostavno ne žele prihvatiti činjenicu da među njima postoje pojedinci koji su spremni na višestruka ubojstva bez ikakvog sažaljenja. Tako mnogi, neuviđajući potencijalnu korist, optužuju agente da ubojicama koje intervjuiraju daju pažnju i na neki način slavu te da imaju previše empatije za one koji ju ne zaslužuju. Gledatelj zajedno s agentima sluša priče ubojica pa se i sam može zapitati je li društvo moglo napraviti više u sprječavanju takvih zločina. 


Serija je uspjela spojiti kompleksne psihološke i moralne teme sa klasičnim krimi elementima i natjerati gledatelja na razmišljanje o istim.

Moram još spomenuti da je treća sezona serije na čekanju radi ostalih obaveza izvršnog producenta Davida Finchera, ali u planu je pet sezona. Bila bi prava šteta da ne dobijemo svih pet sezona.Ocjena 8.5/10

Leeroy Jenkins

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar