“Ozark”

“Ozark” je Netflixova krimi drama koja prati financijskog savjetnika Martina Byrdea koji pere novce za meksički kartel.

Radnja se odvija u Ozarku po kojem je serija i dobila naziv, regiji čija su jezera turistička atrakcija koju Marty iskorištava za pranje prljavog novca.
Marty i njegova obitelj dosele iz Chicaga tako da su i oni stranci te zajedno s njima upoznajemo kako stvari funkcioniraju u Ozarku.

Ozark on Netflix: cancelled? season four? (release date ...

Serija ima puno različitih frakcija, lokalce koje Byrde mora pridobiti i s njima surađivati kako bi uspješno prao novac, zaposlenike kartela koji se brinu da sve ide u skladu s kartelovim očekivanjima, lokalnu policiju, ali i FBI-eve agente koji naravno pokušavaju uhititi glavnog lika. Tu su još i političari koji, kao i uvijek, traže svoj dio kolača.
Ovo je odličan koncept, mogu reći kako su kreatori više nego uspješno spojili sve strane. Napravili su fascinantne i raznovrsne likove koji se ponašaju u skladu sa svojim interesima, a ne onako kako bi pasalo glavnom liku. Također, zapleti odnosno problemi u koje Marty i njegova obitelj ulaze nisu napuhane situacije kakve znaju biti u takvim serijama koje služe samo da se “podignu ulozi”, nego su realni problemi na kakve bi i u stvarnom životu nailazili. Isto tako, akcije rješavanja tih problema imaju svoje posljedice na likove, sve to publici čini ovu seriju napetom, često nećete unaprijed znati kako će se koja situacija odigrati.

Jason Bateman kao Marty je nešto fenomenalno. Odlično glumi proračunatog, odmjerenog čovjeka koji nije nekakav “mastermind” koji je uvijek korak ispred, već reagira na probleme koji mu se događaju i to se uvijek trudi napraviti na objektivno najbolji i najbezbolniji način.

Netflix Ozark Full Season 3 Recap Of Episodes 1-10

Veliku zamjerku “Ozarku” pronalazim u njegovom tempu. Epizode traju oko sat vremena, a komotno bi se mogle srezati na 50 minuta. Neke drame se žele prenaglasiti, pogotovo utjecaj pranja novca, koji je u ovoj seriji obiteljski posao, na samu obitelj. Naravno da bi takve stvari ostavile traga na djeci tinejdžerima, ali i roditeljima, no kada u svakoj epizodi dobijete velik broj scena u kojima vam se to nabija na nos, ponestane vam strpljenja za takve scene.

Još jedna stvar koja mi se nije svidjela je pravac u kojem je serija išla. Glavni lik je gubio na važnosti u korist njegove žene Wendy i nekih drugih likova. Ne mogu reći da mi se to nije svidjelo jer i ostali likovi su kvalitetno napravljeni i njihove priče su uzbudlijve, ali smatram da je Marty interesantniji lik i da je grijeh da mu se oduzima vrijeme na ekranu u svrhu (po mojoj procjeni) političke korektnosti. U malo gruboj usporedbi, zamislite “Breaking Bad” s manje fokusa na Walteru.

Sve u svemu, “Ozark” je serija koja na dojmljiv način uklapa intrigantne elemente i ispituje razna moralna pitanja, serija kojoj vrijedi pružiti šansu.Ocjena 8 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar