“Rome”

“Rome” (2005-2007) je povijesna dramska serija iz produkcije HBO-a i BBC-a, prati događaje vezane uz prvi i drugi trijumvirat, od 60. g. pr. Kr. do 30. g. pr. Kr.

Ti događaji sadrže sve elemente potrebne za vrhunski temelj jedne dramske serije, širok spektar životopisnih likova, vojne i političke spletke visokih rizika smještene u jednom od najvećih i najznačajnijih gradova u ljudskoj povijesti.

Radnja serije je kompleksna, prati velik broj predstavnika sukobljenih strana: vojskovođe, senatore i plemiće, ali i život običnih Rimljana pa čak i robova. Zanimljivo je gledati kako strane vuku ratne i političke poteze i protupoteze koji imaju logike, a ne služe stvaranju umjetne drame. Takav način odvijanja radnje gledatelja zainteresira, tjera ga da razmišlja kako će određena akcija utjecati na cjelokupno stanje stvari i kakvu će protuakciju izazvati. To je ono što seriju čini zanimljivom i nepredvidivom te vuče gledatelja da pogleda još jednu epizodu, a što nedostaje mnogim modernim serijama.

Slikovni rezultat za rome hbo

Stari Rim dao je puno ikonskih, pomalo mitskih persona, a velik broj njih oživljen je u ovoj seriji. Gaj Julije Cezar i August Oktavijan neka su od tih imena, njihovi pokušaji da uspostave diktaturu središnja su tema ove serije. Cezaru se suprostavljaju senatori Pompej, Brutus, Katon, Ciceron koji žele očuvati svete zakone i običaje Republike. Marko Antonije, Kleopatra, Cezarova nećakinja Atija, Mecena samo su neki od slavnih likova koji igraju važne uloge u dvije sezone ove serije.

Povijesti manje poznati Lucius Vorenus i Titus Pullo rimski su vojnici, iako se njihova imena nalaze samo spomenuta u Cezarovim memoarima, pisci serije dali su im puno veću važnost te su oni glavni likovi ove serije. Preko njih u doba mira pratimo život običnih Rimljana, a u doba rata značajne bitke.
Vorenus je tragični junak ove serije, on je visoko moralan lik kojega život stavlja pred teške odluke u kojima nema ispravnog odabira. Pullo je spontan, opušten lik koji zna uživati u životu, odan je svom kolegi Vorenusu.

Likovi su najčešće moralno sivi, nisu vjerni nekoj strani iz privrženosti nego iz osobne koristi. Ta korist može biti osveta, slava, profit, ali i preživljavanje.

Dijalog je impresivan, prenosi puno informacija i dobrog je tempa. Posebno su zanimljive scene dijaloga likova suprotstavljenih strana u kojima zbog običaja moraju ostati uljudni pa poruke i prijetnje prenose suptilno. Podsjetile su me na famozne scene Varysa i Littlefingera, volio bih da ih je bilo više.

Slikovni rezultat za rome tv series

Serija je dobro prenijela duh Starog Rima, od plemićkih raskošnih večera i hedonističkog načina života, preko senata i njegovih zakona do siromašnih kućanstava.
Primijetio se manjak budžeta, skoro sve glavne bitke dogode se “off-screen”, tj. prikažu se samo scene nakon završetka bitke. Pisci na dosjetljive načine zaobilaze taj problem pa kroz dijaloge likova gledatelju ispričaju detalje bitke.
Nažalost, visoki troškovi ove serije uzrokovali su njeno otkazivanje pa smo umjesto planiranih 5 sezona dobili samo dvije. Autori su se dobro snašli i s tom nedaćom i uspjeli su pružiti zadovoljavajući kraj.

Na trenutke mi je tempo serije bio prespor, ali to je razumljivo jer je serija stara 15 godina.
Dojma sam da se još veći naglasak mogao pružiti političkim intrigama kojih je u to doba sigurno bilo i više od prikazanog.

Gore navedeni minusi zanemarivi su naspram ostalih odlično određenih elemenata. Ova serija dio je opće kulture u povijesnom i u televizijskom smislu, imate moju preporuku.

Ocjena: 8.5 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar