“Dark”

“Dark” je Netflixova njemačka dramska misterija koja prati odnose članova četvero obitelji u Windenu.

Prije nekoliko godina, kada sam pogledao prvu i tada jedinu sezonu ove serije, ostao sam fasciniran i u želji za još, ali nikada nisam očekivao da će sa svakom sezonom kvaliteta ovako rasti, priča se toliko zakomplicirati da nakon svake epizode morate po internetu istraživati i spajati naučene stvari s prijašnjim saznanjima da bi daljnje gledanje imalo smisla. Pogotovo nisam mogao predvidjeti da će ovo postati rubna mainstream serija o kojoj će brujati internet.
“Dark” to apsolutno zaslužuje.

DARK - Samo je pitanje vremena - Pressedan

Ono u čemu serija rastura je kompleksna i slojevita priča. Od samog početka kreatori su izjavljivali kako planiraju točno 3 sezone i kako je cijela radnja već više-manje smišljena. To se moglo i vidjeti, svaki detalj u bilo kojoj od epizoda iz bilo koje sezone je povezan, svaki lik pa čak i predmet imaju svoju ulogu u radnji “Darka” pa tako Netflix ima cijelu stranicu u kojoj možete istražiti gdje i kada se sve pojavljuje nekakva ogrlica, pištolj ili knjiga, ili bilo koji od likova.
Način na koji je priča ispričana također je odličan, u svakoj od epizoda gledatelj i likovi dođu do novih otkrića koja oduzimaju dah i potiču nova pitanja, ali isto tako čine neke prošle događaje jasnijima.

Broj likova je ogroman, ako ste voljeli pratiti obiteljska stabla u GoT-u, ovo će Vam biti prava poslastica. Glavni lik je Jonas Kahnwald, on, kao i gledatelj, postepeno uči o misteriji i to ga mijenja na nezamislive načine. Mnogi drugi likovi su također važni, dobro razvijeni, ali i interesantni za pratiti jer sve njihove akcije imaju posljedice na njih same te ostale likove.

Moja zamjerka ovoj seriji je što je nekad presporog tempa, scene su često preduge, valjda zbog želje redatelja da prenese dramu i emocije likova gledatelju. To je često prenaglašeno, osobno mi puno veći dojam ostavlja neko tragično otkriće u priči nego umjetnički i dramski kadrovi. Dojma sam da su epizode komotno mogle biti desetak minuta kraće.
Još jedna stvar koju ne bih naveo kao manu, ali koja bi mogla odvratiti gledatelja od serije je činjenica da na početku dosta stvari neće biti jasno i trebat će nekoliko epizoda da uspijete pohvatati konce i pratiti seriju kako treba, ali to nije toliko drugačije od ostalih filmova i serija iz žanra misterije.

Kako sam i rekao, kvaliteta serije iz sezone u sezonu raste, priča postaje sve šira, a sami kraj je nešto blizu perfekcije.
Možda sam subjektivan jer su dojmovi od finala još svježi, ali činjenica je da posljednje dvije epizode na IMDB-u imaju fantastičnih 9.9.
Kreatori su ispričali priču koju su htjeli, ne znam kako je moguće da ljudski um smisli nešto takvo, te na kraju dobijete osjećaj razrješenja i neće Vam biti žao što je gotovo jer je bilo tako dobro dok je trajalo.Ocjena 9.15 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar