“The Alienist”

“The Alienist” je dramska misterija temeljena na istoimenoj knjizi Caleba Carra. Serija je smještena u New York 1896. i prati alienista, Laszlu Kreizlera koji pokušava riješiti okrutna ubojstva mladih dječaka.

Alienist je nekakva vrsta psihijatra, u intru se to objasni ovako: “U 19. stoljeću za osobe oboljele od mentalne bolesti smatralo se da su otuđene (alienated) od svoje prave prirode. Stručnjaci koji su ih proučavali su zato bili znani kao alienisti.”

Neka vas to ne zavara kao mene jer očekivao sam nešto poput Mindhuntera, ali ovo je ipak prvenstveno detektivska serija čija su glavna tema ubojstva koja detektiv (u ovom slučaju psihijatar) i njegovi pomoćnici pokušavaju riješiti.

Daniel Bruhl and Luke Evans in The Alienist Dakota Fanning, Luke Evans, Series Movies, Movies And Tv Shows, Laszlo Kreizler, Daniel Brühl, Netflix, Roman, Caleb Carr


Doktor Kreizler se trudi naći racionalno objašnjenje zašto ubojica radi tako jezive stvari. On ne želi samo pronaći počinitelja, nego i potpuno shvatiti njegove motive. U tom naumu pomažu mu Sara Howard, prva žena u policiji New Yorka, John Moore, prijatelj i ilustrator u NY Timesu i Theodore Roosevelt, novi načelnik policije.
Upoznajemo još policajaca te neke “velike ribe” kao što je J.P. Morgan.


Gledatelj ne zna ništa o ubojici, ponekad dobije neku scenu koja više skriva nego što otkrije. Postupno, zajedno s protagonistima, saznaje neke stvari. Takav tip serije mora imati intrigantne slučajeve i dobro tempiran napredak. Protagonisti ne smiju prelako otkrivati nove tragove, ali ne smije se dogoditi da dugo nemaju napretka jer gledatelju postaje dosadno. “Alienist” je to odradio točno kako treba.

Inače nemam običaj pisati o glumi ako smatram da je odrađena solidno. Sada moram reći da me Dakota Fanning u ulozi Sare razočarala, imala je jednoličnu ekspresiju lica kroz svih 10 epizoda, bilo da je u stanici i sluša napadne komentare kolega ili da se susreće s unakaženim truplima. Valjda je tako htjela predstaviti staloženu i snažnu ženu. Da se razumijemo, nemam ništa protiv njenog lika, dapače, smatram da je jedan od boljih novijih snažnih ženskih likova i zato mi je žao što njena gluma nije bila na razini.

Dakota Fanning is a boundary pusher on ‘The Alienist’ Dakota Fanning, Series Movies, Tv Series, Michael Kaplan, Caleb Carr, Period Drama Series, Jane Austen Novels, Victorian Costume, Movies


Problem ove serije je što prati samo jedan slijed događaja vezan za ubojstva. Moglo se staviti dodatnu težinu na pozadine likova te na politčke spletke jer doktor ima mnogo neprijatelja, a Roosevelt svakim novim ubojstvom gubi na popularnosti. Kreatori su se jedva dotakli tih stvari, a to bi dalo dodatnu dimenziju seriji i samoj istrazi.

Sve u svemu, “Alienist” je serija koju vrijedi pogledati. Jedna sezona od 10 epizoda savršena je za binge u karanteni, a potvrđena je i druga sezona koja će također pratiti knjigu Caleba Carra “The Angel of Darkness”, trebala bi izaći ove godine.Ocjena 7.5 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Ova objava ima 2 komentara

  1. Leeroy Jenkins
   Leeroy Jenkins

   Thank you 🙂
   I am interested, did you use google translate or do you know Croatian?

Napiši komentar