“Tenet”

Najiščekivaniji ovogodišnji blockbuster “Tenet” duboko je podijelio javnost, dojmovi su podijeljeni i obuzimaju širok spektar, od fantastičnih do katastrofalnih. U ovoj recenziji probat ću iznijeti objektivne argumente za obje strane i dati svoje skromno mišljenje.

Radnja prati Protagonista dok otkriva intrigantne detalje i način funkcioniranja “putovanja kroz vrijeme”. Mnogi zamjerku nalaze u načinu na koji glavni lik dolazi do novih informacija, sve mu se servira na pladnju, na njemu je samo da kao u nekoj igrici dođe do osobe i sluša što mu ona ima za reći. To nije najuzbudljivije pričanje priče. Također, negativac ima prejeftine motive, čudno da Nolan nije mogao smisliti ništa bolje od uništavanja svijeta. Međutim, ipak postoji neka pozadina koja daje dubinu glavnoj radnji i negativcu te koja može zainteresirati gledatelja.

Tenet review: Christopher Nolan time-twister isn't as clever as it thinks -  CNET

Kao i svaki Nolanov film, Tenet ima izuzetan tempo. Trajanje od 150 minuta ne bi trebalo biti problem jer svakom novom scenom dobijemo nešto što nas iznova zaintrigira. Taj fantastični tempo nekim gledateljima pokrit će ranije spomenutu primjedbu da se Protagonistu sve servira na pladnju, metaforički rečeno taj pladanj je ogroman, poslužitelji su efektni, a jela delikatese za koje niste ni znali da postoje. Općenito, “Tenet” ima punu paletu raznih događanja, od samih dijaloga u kojima likovi rešetaju činjenice koje su gledatelju i Protagonistu nepoznate preko scena u kojima te iste činjenice vidimo u akciji na nolanovske, maštovite i umnosavijajuće načine do novih otkrivenja koje prošlim scenama i događajima daju još jednu dimenziju.
Posebno mi se sviđa što se nijedan plot twist ne naglašava pretjerano, koliko god nepredvidiv bio radnja ide dalje, a gledatelj još uvijek razmišlja o prošloj sekvenci dok mu se prikazuje neka totalno nova scena u kojoj opet mora hvatati konce o radnji. Zbog toga je pod normalno da se ovaj film mora gledati bar dva puta, naravno da se takvo bombardiranje neće svidjeti cijeloj publici.

Denzelov sin John David Washington odlično je odradio ulogu protagonista, na klasičnog mindfuck lika dodao je pomalo bondovski štih, sjajna kombinacija. Solidno je odglumila i Elizabeth Debicki iako Nolan i dalje mora raditi na pisanju ženskih likova. Međutim, show i svaku scenu u kojoj je bio ukrao je Robert Pattinson kao Neal. Ugodno iznenađenje nakon kojeg jedva čekam vidjeti njegovog Batmana.

Tenet' Review: Christopher Nolan's Time-Bending Take on James Bond - The  New York Times

Finale filma, točnije posljednjih 30 minuta moglo je i trebalo biti puno bolje. Nekima je to kap koja gura film iz solidne u ispodprosječnu kategoriju, a nekima iz fenomenalne u odličnu. Sami koncept finalnog događaja je u redu, ali zbog loše odrađenog editinga konfuzno je i skoro pa nemoguće pratiti što se događa. Tek nakon što se sve odvije gledatelj može dobiti neku koncepciju o tome što se dogodilo. Uzrok tome je samo manjim dijelom kompleksna radnja, a većim spomenuto uređivanje. Ipak, zamjerke u samom kraju nema, iako nije nešto dosad neviđeno, lijepo završava radnju i daje zaključenje.

Sve u svemu, “Tenet” je ponudio nešto svježe. Takav način putovanja kroz vrijeme i brojne mogućnosti istražene uz isto apsolutno su dobrodošle u ovom dobu remakeova i nastavaka. Razumijem probleme koji smetaju jednom dijelu publike, ali mislim da su oni zanemarivi s obzirom na sve ono što je sjajno napravljeno. Siguran sam da ću ga još puno puta gledati i uživati u novim zapažanjima kao i cjelokupnom filmu.

Ocjena 8.5 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar