“The Alienist” sezona 2

Druga sezona Alienista više je sequel nego klasični nastavak serije. Kao i prva sezona, temelji se na knjizi Caleba Carra, u ovom slučaju “Angel of Darkness” (prva sezona pratila je knjigu “The Alienist”).

U središtu radnje je Sara Howard koja je napredovala s mjesta tajnice u policijskoj postaji do vlastite detektivske agencije. Nakon jezivog slučaja ubojstva djeteta, Saru kontaktiraju za diskretnu pomoć oko otmice još jedne bebe i ona počinje sumnjati da se radi o serijskom ubojici. U potrazi za ubojicom pomoći će joj John Moore koji je sada pisac (prije je bio ilustrator) za New York Times i naravno Laszlo Kreizler.
Laszlova uloga u odnosu na prvu sezonu je znatno smanjena, sada je češće u pozadini i daje savjete nego da uzima stvari u svoje ruke. Iako na prvu zvuči loše da lika po kojem se zove serija stavite u pozadinu, rekao bih da je to prirodni razvoj njegovog lika i ocijenio bih to kao dobar potez.

The Alienist: Angel of Darkness Episode 3 Review: Labyrinth | Den of Geek

Problem ove sezone je u tome što je preslična kao i prva. Gore opisana misterija je praktički ista kao i prošli put, čak su mi i istraga te igranje mačke i miša s ubojicom bili kao neki deja vu. Također, likovi su malo promijenili svakodnevnicu, ali i dalje nismo dobili ništa novo. Ako Vas je prva sezona oborila s nogu, onda će Vam ovo biti savršena formula, ali ako ste kao i ja, prvu sezonu smatrali solidnom i nadali se nekakvom proboju na višu razinu, ostat ćete razočarani.

Jedan razlog za tu sličnost vidim u činjenici da su drugu sezonu radili potpuno novi ljudi. Novi showrunner, novi redatelj i ostali vjerojatno nisu htjeli da se ta drastična promjena odrazi na dojam koji serija ostavlja pa su išli putem manjeg rizika po cijenu inovacija i skoka u kvaliteti.

Gluma Dakote Fanning nije se ništa poboljšala, njena ekspresija lica nije se promijenila već dvije sezone. S obzirom da je ona glavni lik ove sezone, očekivao sam nekakav napredak, ali ne mogu reći da smo ga dobili. Zaključak je isti kao i prošli put, valjda je to njeno poimanje snažne ženske osobe.

The Alienist' Season 2 Review: 'Angel of Darkness' Is Another Dud |  IndieWire
4

Unatoč lošim stranama, “Alienist” i dalje ima svojih trenutaka, nekoliko neočekivanih plot twistova, neizostavne romanse, interesantni sporedni i pozadinski likovi te sama neizvjesnost i tenzija hvatanja ubojice natjerat će vas da sezonu odgledate do kraja te da se na kraju ne osjećate kao da ste nepovratno izgubili 8 sati.


Ocjena 6.75 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar