“The Expanse” season 4

The Expanse je SF serija temeljena na istoimenom serijalu knjiga. Radnja je smještena u budućnosti u kojoj su ljudi kolonizirali Solarni sustav. Pišem o njoj jer sam još uvijek pod dojmom fantastične 4. sezone koja je izašla u 12. mjesecu i koja je po mom mišljenju najbolja sezona neke serije još od (sad već davnih) zlatnih vremena GoT-a.

Priča je podijeljena na više lokacija (Zemlja, Mars, Pojas, …), svaka lokacija ima svoje posebnosti i intrige. Motivacije likova kao i njihove pozadine raznolike su i smislene. Iako ima glavnog lika, serija je bogata mnogobrojnim, razvijenim i nimalo sličnim sporednim likovima.  Ono što ovu seriju, a posebice ovu sezonu, čini vrhunskom su upravo moralno sivi likovi koji se iznova stavljaju pred nimalo lake odluke u kojima moraju birati „manje zlo“. Tako se održava konstantna napetost kojom se gledatelja tjera da dobro promisli kako će lik postupiti, ali kako bi i on sam postupio. Za razliku od većine serija, posljedice tih odluka utječu na dinamiku svemira u kojem se radnja odvija.

Još jedan od aduta ove serije je pomno izgrađeni svemir. Pravila na kojima je izgrađen poštuju se na svim razinama. Npr. putovanje kroz svemir traje određeno vrijeme pa nema teleportacija likova ni informacija kada to junacima zatreba. Nadalje, političke akcije određenih strana u skladu su s ljudskom naravi, svatko se bori za poboljšanje položaja svoje strane. Tako nastaje zamršena mreža odnosa, što povijesnih što sadašnjih.

Ono što čini seriju dodatno privlačnom je vrhunski dočaran ugođaj svake scene, od ureda UN-a do najzabačenijih asteroida. Prvim pogledom na scenu gledatelj zna gdje se radnja odvija. Povećanje budžeta u 4. sezoni je samo nadogradilo kvalitetu. (Nakon treće sezone SyFy je otkazao seriju, ali Amazon je otkupio prava pa se već snima i peta sezona.)

Ako se odlučite dati priliku, imajte strpljenja jer prva sezona i dio druge su sporijeg tempa zbog world-buildinga. Ipak, upravo taj duboko razrađeni svijet i njegovi likovi kasnije će vas prikovati uz ekran i navući na ovu seriju. Nadam se da će The Expanse postati hit jer to svakako zaslužuje.Ocjena 9/10

Leeroy Jenkins

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar