“The Last Kingdom” sezona 4

“The Last Kingdom” je Netflixova povijesna drama smještena u Englesku krajem 9. i početkom 10. stoljeća. Englesku, koja se u to vrijeme sastoji od više nezavisnih kraljevina, napadaju Vikinzi. Glavni lik je Uhtred, rođeni Saksonac, ali odgojen kao Viking.
Ova recenzija govorit će o najnovijoj 4. sezoni tako da očekujte poneki spoiler za prve tri sezone, za najnoviju sezonu neće biti spoilera.


Nova sezona ne počinje gdje je prethodna stala, imamo vremenski skok od 10 godina.
Taj bi vremenski skok trebao značiti da se Alfredov sin Edward etablirao kao kralj, ali nažalost po Saksonce, on je i dalje neiskusan i nema čvrstinu potrebnu za vladanje. Aethelhelm, otac Edwardove žene ima prevelik utjecaj u Wessexu i na samog kralja, taj utjecaj koristi za svoje dobro, a ne za dobro zemlje.
Edwardova majka Aelswith najugodnije je iznenađenje ove sezone. Sada kada je ostala bez moći i Alfredove zaštite, počinje uviđati svoje greške iz prošlosti i pokušava ih ispraviti. Pogled na svijet joj se promijenio, zbog Aethelhelmova utjecaja na Edwarda shvatila je da njegova kćer Aelflaed nije bila dobar izbor za kraljicu i postat će im dostojna opozicija s odlučnim potezima koji imaju logike. To je itekako ugodna promjena u odnosu na njeno konstantno zanovijetanje kroz prve tri sezone, napokon je narasla kao lik.

Slabost Wessexa pokušava iskoristiti Aethelred, kralj Mercie koji ima planove proširiti granice svoje zemlje. Tu upoznajemo dva nova lika, zapovjednika kraljeve garde Eardwulfa i njegovu sestru Eadith. Njihova obitelj obečašćena je, nadaju se da će im Aethelred vratiti ime kao zahvalu za vjerno služenje. Eardwulf mi je ostavio najslabiji dojam od novih likova, činio se kao loša kopija jednog preminulog lika dok Eadith ima interestan razvoj.
Aethelfled je pokazala da je Alfredova kćer, morala je donesti puno teških odluka, ali najčešće je postupala racionalno i u službi naroda. Ona je možda i najbolje razvijen lik ukupno kroz sve 4 sezone.Uhtred i njegovi suborci i u ovoj sezoni prošli su kroz puno toga. Kao i do sada, uspjeli su se izvući iz nekih bezizlaznih situacija. Ne sviđa mi se što ih autori radi stvaranja drame uopće dovode u takve situacije, ali ovaj put su bar snosili nekakve posljedice. Svejedno, njihove scene pratio sam s užitkom, svaki od likova je zanimljiv, njihove šale dobro napisane i pustolovine su im interesantne.
Upoznajemo se s već odraslim Uhtredovim sinom i kćeri. Doduše, autori kao da su zaboravili na treće dijete Uhtreda i Gisele, ali bar ovo dvoje što smo dobili nisu razočarali. Imaju dovoljno Uhtredovog u sebi, ali imaju i nešto svoje zbog čega nisu samo manje zanimljive kopije svog oca.


Danci opet imaju domišljate planove, njihova radnja podijeljena je u dva dijela, drugi malo kvalitetniji od prvoga, prvenstveno radi Sigtryggra, novog vođe koji razmišlja na drugačiji način od svojih prethodnika.
Brida je zasigurno najgori lik ove sezone. Njena patnja u prvom dijelu izaziva krvoločni pohod na osvetu u drugom, te scene izazivaju susramlje, autori su nam morali dati do znanja kako ona uživa u silnom ubijanju pa se u svakoj sceni desetak vojnika s njom cereka na silu dok ubijaju ili masakriraju mrtva tijela. Sami motiv za osvetu je prilično upitan, da ne spominjem činjenicu da ta pljačkanja i ratovanja radi u jako kasnoj fazi trudnoće.

Svijet serije proširio se i na Wales, međutim njihove scene činile su mi se užurbane, samo su služile pomicanju radnje odnosno dovođenju nekih likova na određena mjesta.
Opet smo vidjeli i Bebbanburg, tamo je radnja uvijek napeta, očekivanja su opravdana i ovog puta, postavljen je dobar temelj za buduće sezone.

Let's break down the trailer for The Last Kingdom season 4, shot ...

Dobili smo dvije veće bitke u ovoj sezoni. Nažalost, autori su napustili onaj surovo realni prikaz bitki, “shield wall” i mukocrpne izmjene udaraca kroz njega. Vjerojatni uzrok toga je povećanje budžeta, ali to je u ovom slučaju imalo kontraefekt pa smo dobili “badass” 1v1 scene pod pokroviteljstvom plot armora i još puno u najmanju ruku upitnih odluka iskusnih vojnih lidera.
Bojim se da su kreatori showa sličan slučaj kao D&D, ali ovi još uvijek imaju izvorni materijal kojega slijede i nije im slava toliko udarila u glavu pa nam, bar za sada, neće upropastiti seriju.

Ova sezona sadržajno je opširna, također i kvaliteta radnje je većinom na visokoj razini. Sve što ste voljeli kod “Last Kingdoma” do sada, možete očekivati i dalje, likove u teškim situacijama u kojima biraju manja zla, puno strana s vlastitim ambicijama i Uhtreda koji na vlastiti način pokušava naći najbolje rješenje za sve.
Tempo je također izvrstan, u jednoj epizodi odvije se toliko puno stvari da se događaji iz prošle epizode čine jako daleko.

Završetak je dobro odrađen, donosi konkluziju, ali i ostavlja otvorene stvari za iduće sezone. S nestrpljenjem isčekujem potvrdu Netflixa o obnavljanju ove serije za novu sezonu.
DESTINY IS ALL.Ocjena 8.75 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar