“The Newsroom”

“The Newsroom” je HBO-ova serija koja prati uredništvo imaginarne televizijske kuće ACN, preciznije, njihov sektor za prime time vijesti.

ACN-ov Šprajc, Will McAvoy je voditelj kojemu su bitni samo rejtinzi, ali to se mijenja kada na poziciju urednika vijesti dođe MacKenzie McHale s “misijom da civilizira”. Njena ideja je da vijesti opet budu vijesti, da objektivno prenose ono što je stvarno bitno te da predstave argumente i zastupnike obje strane svake priče. U modernom svijetu to je suluda, apsurdna ideja jer gledatelje ne zanimaju takve stvari pa ekipa iz uredništva često same sebe uspoređuje s Don Quijotom.

 “Reclaiming journalism as an honorable profession. A nightly newscast that informs a debate worthy of a great nation. Civility, respect, and a return to what’s important; the death of bitchiness; the death of gossip and voyeurism; speaking truth to stupid. No demographic sweet spot; a place where we all come together.”

MacKenzie McHale

Ova premisa mi se stvarno svidjela jer mislim da vijesti postaju jedan veliki show, a ne objektivni prikaz novosti koje imaju utjecaj na građane. Da se razumijemo, smatram da su razlog tome preference gledatelja i da su ljudi sami krivi za to, što želiš to i dobiješ.

Aaron Sorkin Promises He's Not Rebooting The Newsroom | Vanity Fair

S obzirom da je ovo američka serija, vijesti su naravno iz Amerike pa je poželjno, ali ne i obavezno poznavati američki politički sustav i opću kulturu (koju ljubitelji serija nesumnjivo već i znaju). “The Newsroom” je izlazio od 2012. do 2014. i svaka sezona je pokrivala vijesti iz godine prije pa tako imamo ubojstvo Bin Ladena, izbore 2012., bombu na bostonskom maratonu i još mnogo toga.

Najjača stvar u ovoj seriji mora biti ekstremno brz dijalog, to i ne čudi jer je kreator Aaron Sorkin. Likovi razmjenjuju ogromnu količinu informacija, ubacuju se jedni drugima u riječ i uz sve to prisutan je kvalitetan humor kroz međusobne pošalice zaposlenika. Nije teško zamisliti da su takvi razgovori i u stvarnom uredništvu programa vijesti.

Upoznajemo mnogo likova s različitim ulogama, od predsjednika odjela za vijesti do “običnih” novinara. Svi oni su dobro razvijeni i s vlastitim manama što ih čini simpatičnima i stvarnima.

The Newsroom: is Aaron Sorkin threatening to bring back his worst ...

Kao protuteža brzom tempu koji je stvoren prvenstveno kroz dijalog, ali koji je po prirodi posla u uredništvu takav, dobili smo puno romansi, za moj ukus i previše. Nerijetko pratimo i po 3 ljubavna para i njihove probleme koji su nekad nalik onima iz sapunica.

Sorkin je napravio seriju koja prati obične ljude u njihovim (više-manje) običnim radnim danima. Drugi kreatori bi se bojali da seriji fali nekih “velikih” događaja pa bi nadodali svakakve nepotrebne dramske napetosti. “The Newsroom” ih nema i baš zato dok se događa nešto doista bitno prikazano kroz umjetničke kadrove, gledatelj će biti pod dojmom.
Za kraj, rekao bih kako je finale ove serije jedno od boljih koje sam gledao, na fenomenalan način su zaokružene 3 sezone priče, za svaku pohvalu.Ocjena 8.5 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar