“Upload”

“Upload” je Amazonova sci-fi serija koja istražuje ljudsku budućnost u svijetu gdje je moguće “uploadati” svoju svijest u virtualni svijet i tako živjeti nakon smrti.

Glavni lik Nathan Brown je mladić koji u automobilskoj nesreći gubi život, ali uz pomoć uploada i djevojke Ingrid svoj život nastavlja u Lakeviewu, virtualnoj platformi tvrtke Horizon.
Tamo o njemu i ostalim stanovnicima brinu anđeli, stvarni zaposlenici tvrtke. Serija prati Nathana dok se prilagođava novom načinu života, ali i prisjeća sumnjivih okolnosti vlastite smrti.

Upload' Amazon Series Trailer - YouTube

Osobno obožavam ovakve premise jer mogućnosti koje takve serije mogu istražiti i pitanja koja mogu postavljati su beskrajne. Najpoznatija takva serija je “Black Mirror” koja kroz distopiju stavlja naglasak na kritiku društva i tehnologije.
“Upload” također ostavlja skeptičan dojam prema prikazanoj tehnologiji, ali to radi na suptilniji način. Kroz seriju je prožet kvalitetan humor i općenito, feel good dojam pa gledatelj neće osjećati tjeskobu dok gleda seriju ili zamišlja kako bi njegov svijet izgledao s tom inovacijom. Međutim, u odabranim trenucima pružen nam je dobro doziran distopijski prikaz takvog svijeta te njegove potencijalne mane.

Još jedan razlog zašto je “Upload” “lakši” za gledati je romantična strana priče , ona je prožeta kroz cijelu sezonu, ali nije napadna, većinom je u drugom planu, ne priječi misteriju oko Nathanove smrti i razvoja glavne priče.

Spomenuti razvoj priče, ali i likova je solidan, ne dobijemo nekakve šokantne, nepredviđene obrate radnje, ali pristojna misterija u kombinaciji s nesvakidašnjom premisom dovoljna je da gledatelja prikuje za ekran 30 minuta koliko traje jedna epizoda.

AMAZON PRIME VIDEO unveil May line-up including new series UPLOAD ...

Kraj sezone odrađen je odlično, dani su odgovori na važna pitanja, a dobili smo i nekoliko obrata koji bi drugu sezonu trebali učiniti još interesantnijom. Mogu preporučiti ovu seriju kao “lagano štivo” tijekom vrućih ljetnih dana.Ocjena 8 / 10

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar