Top 10 filmskih klišeja

Svi znamo taj osjećaj. Gledaš neki film, nevažno je li dobar ili loš, odjednom dolazi scena koju si već toliko puta vidio u nekom obliku, jednostavno znaš što će se dogoditi. Ta scena se mora tako odigrati, ne znaš zašto ili imaš neke pretpostavke, ali nebitno, odgledao si taj kliše i film (ili serija) ide dalje. Danas stavljamo naglasak na upravo takve scene, scene filmskih klišeja.

10. Gori sve
Cijelo imanje poliveno je benzinom, lik baci cigaretu i idućeg trenutka sve je u plamenu. Bonus je kad lik odlazi leđima okrenut i nikad se ne okrene da pogleda silne eksplozije iza njega.

9. Jurnjava automobila
Svaka filmska jurnjava automobilima mora sadržavati udarac autima u štand s voćem ili u hrpu kartonskih kutija, vožnju krivim smjerom u jednosmjernoj ulici, vožnju stepenicama, manevar kroz usku ulicu koji ošteti obje strane auta i atraktivni skok preko napola dignutog mosta ili objekata na gradilištu.

Baby Driver': 10 Classic Car Movies That Inspired Edgar Wright ...

8. Nema vremena za objasniti
Hitna je situacija, lik A dolazi do lika B i daje mu neku naredbu. Na pitanje: “Zašto to radimo?” lik A odgovora da nema vremena za objasniti. Vrijeme utrošeno na tu rečenicu mogao je iskoristiti da kaže kako ga netko proganja ili kako moraju na hitnu ili bilo koje objašnjenje zašto rade to što rade.

25 Overused Movie Quotes You'll Never Say In Real Life - Gallery

7. Šaketanje
Svima poznate scene tučnjave u kojima likovi izmjenjuju na desetke udaraca punom snagom bez da ijedan padne, ne samo od posljedice udarca nego i od iscrpljenja koje bi takve serije izmjena zadale. Bonus je kad se jedan od likova odrekne oružja odnosno bolje pozicije kako bi se pošaketao i izgubio.

Fast & Furious' Stars' Complicated Demand—I Never Want to Lose a ...

6. TV vijesti u pravi tren
Ovaj kliše ne treba puno pojašnjavati. Lik dobije poziv, sjedi u baru ili sam upali TV i točno na tom kanalu u to vrijeme na vijestima se prenosi novost koja liku na ovaj ili onaj način mijenja život.

5. Happily ever after
Približavamo se kraju filma, glavni lik spasio je stvar i osvojio najzgodniju djevojku. Znamo da će zadnja scena u filmu biti njihov poljubac.

Breakfast at Tiffany's - BEST ENDING SCENE EVER (22) - Kissing in ...

4. Obećanje ludom radovanje
Jedan lik objašnjava stanje stvari drugome i iznosi svoj plan kako će postupiti, drugi lik ga opravdano upita: “Kako mogu znati da ti mogu vjerovati?” na što mu ovaj odgovara: “Ne možeš.” Te dvije riječi dovoljne su da lik zadobije potpuno povjerenje i zajedno nastave s planom.

3. Sigurno je mrtav
Junaku je pištolj nad glavom, sve je gotovo, svakog trenutka će umrijeti. Zatim čujemo pucanj, kamera odlazi na trećeg lika koji je upucao negativca ili na samog negativca koji začuđeno gleda u svoju prostrijelnu ranu i umire.

How To Respond If Somebody Holds A Gun To Your Head - Business Insider

2. Negativac iznosi plan i program
Klasična scena u kojoj je negativac u poziciji moći, zarobio je junake i umjesto da riješi stvar, on u dugom govoru iznese detaljan plan i program. To ga naravno kasnije košta uspjeha jer se junaci izvuku i spriječe ga pomoću informacija koje im je on sam dao.

Best Luke Vs Darth Vader GIFs | Gfycat

1. Spas u zadnji čas
Scene u kojima junak pada i u zadnji čas se uhvati za neki predmet ili nečiju ruku te ostane visiti iznad litice, scene u kojima junak u autu koči i također se zaustavi u zadnji čas, djelomično viseći iznad ponora. Također, scene bježanja junaka od nadolazeće eksplozije u kojima uz atraktivno bacanje za dlaku izbjegnu stradavanje. One su dio mnogih filmova, ovaj kliše služi nabijanju tenzije kod gledatelja.

CLIFFHANGER Is Getting A Reboot, Writer Hired

1. Spas u zadnji čas
2. Negativac iznosi plan i program
3. Sigurno je mrtav
4. Obećanje ludom radovanje
5. Happily ever after
6. TV vijesti u pravi tren
7. Šaketanje
8. Nema vremena za objasniti
9. Jurnjava automobila
10. Gori sve

Leeroy Jenkins

Na film se navukao preko mindfuckova, na serije preko GoT-a. Ljubitelj kompleksne radnje i brzih dijaloga.

Napiši komentar