“Rebel Without a Cause”

Film slavnog i karizmatičnog, ali nažalost prerano preminulog, James Deana

by Debonair

James Dean u glavnoj ulozi glumi buntovnog srednjoškolca koji smatra kako ga nitko ne shvaća te je neizmjerno nezadovoljan svojom obitelji, pogotovo ocem, koji nije prava očinska figura. Zbog te činjenice pada u nevolje i tokom jednog buntovnog dana nepromišljeni postupci će promijeniti njegov život zauvijek.

Film koji je ušao u klasike ne baš zbog svoje profinjenosti ili kvalitete već zbog jednog čovjeka, James Deana, koji svojom karizmom vuče ovaj film i donekle ga čini zanimljivim. Što se radnje tiče, smatram da je premisa filma odlična, ali egzekucija je bila vrlo loša. Ima puno rupa u radnji i dosta odluka koje nisu opravdane i koje ne vode nikuda. Pod tim mislim da ne guraju radnju naprijed i ne služe za gradnju lika. Film je imao veliki potencijal, pogotovo kada je u pitanju mladenačka kultura. No, ipak se treba uzeti u obzir vrijeme kada je sniman film. Te 1955. je vjerojatno bio pionir u toj temi i nisu imali neki uzorak otprije kako bi se trebao snimati film takve tematike. Pred kraj dobivamo malo veći uvid u njihove unutarnje probleme, ali i ti dijelovi su osiromašeni dosadnim dijalogom i isprekidani akcijskim scenama. Isto tako, film ostavlja dojam da je napravljen neplanski i bez zacrtanog početka i kraja. Velika nesreća koja se dogodi u filmu i koja bi trebala biti vrhunac filma se potpuno zaboravi. Bez ikakvog razloga. Brzina radnje je dosta spora, ponavljam, zbog lošeg dijaloga.

U glavnim ulogama su James Dean i Natalie Wood. Oni su posao odradili solidno, ali ne zbog svog glumačkog umijeća već zbog svoje karizme. Naravno, treba napomenuti kako su oni u ovom filmu ipak mladi glumci koji su tek ušli u svijet filma. James Dean svojom pojavom obogaćuje svaku scenu, velika šteta što je tako mlad poginuo, cijeli svijet mu bio nadohvat ruke i bez sumnje smatram kako bi ušao u Hollywoodske legende. Za one koji ne znaju James je volio automobilske utrke i štoviše bio je vrlo dobar u njima. Bio je na pragu nastupanja na Indianapolisu, ali jedno popodne je vozio svoj automobil i kada je auto iz suprotnog smjera skretao i oduzeo mu prednost prolaska, James se nije uspio zaustaviti i zabio se u auto. Nakon nekoliko minuta od zadobivenih ozljeda je preminuo. Iako je do tada snimio tek nekolicinu filmova otišao je u povijest kao filmska legenda
Osobno sam očekivao puno više od ovog filma. Ne bih rekao kako je film loš, ali uspoređujući ga s današnjim standardom filmova ipak nije preživio test vremena. Razumijem da je glavni adut ovog filma James Dean, koji je šarmantan, privlačan i stavlja dojam “Bad Boy”. Svjestan sam i kako iza sebe ima vojsku obožavatelja i kažem kako je zasluženo stekao kult ličnosti. No, manjak dobre glume, veoma loš dijalog te sveukupni dojam filma bez pravog cilja je nešto što se velikoj većini neće svidjeti.


Ocjena 6.5 / 10

Napiši komentar